zoek uw accommodatie een vraag?
bel of WhatsApp!
0039-347-0914798
0039-347-4075678
Menu

Gebruik de zoekfunctie bovenaan om geselecteerde informatie te vinden

1b252              1a252              1c252

TOSCANE:

De bevolking van Toscane zegt al honderden jaren dat men beschikt over de beste van alle dingen. De mooiste architektuur, de grootste kunstcollecties ter wereld, het mooiste landschap ondergedompeld in de prachtigste kleuren, typische verse landbouwproducten van de hoogste kwaliteit en de beste wijnen die er wijd en zijd te vinden zijn. 
De werken van Michelangelo, Donatello, Leonardo da Vinci en andere grote vijftiende- en zestiende-eeuwse meesters beinvloeden heden ten dage nog steeds de grootste kunstenaars ter wereld. De literaire werken van Dante, Petrarca en Bocaccio hebben de kiem gelegd voor de tegenwoordige italiaanse taal, en zelfs nu nog vechten de inwoners van Florence en Siena over de vraag wie van de twee het perfecte italiaans spreekt.

De meeste mensen voelen zich aangetrokken tot Toscane door de geweldige kunstwerken van Florence en Siena of willen de beroemde toren van Pisa zien. Maar naast deze prachtsteden heeft Toscane een keur aan mooie en indrukwekkende dorpen en stadjes binnen haar grenzen.
Arezzo, San Gimignano, Lucca, Cortona, Montepulciano, Pienza, Montalcino, Volterra enz, enz. In Toscane wordt men alom door geschiedenis omgeven. Dorpen van Etruskische oorsprong, kunstwerken en architektuur uit de Romeinse tijd. Kusten en stranden vindt men in Toscane te kust en te keur. Van zandstranden tot grillige rotsinhammen, de ruim 250 kilometer kust biedt alles.
Wandelaars en liefhebbers van de natuur kunnen o.a. genieten van de Apuaanse alpen, de Garfagnana, de Mugello en van het nationale park de Maremma nabij Grosseto.

7u252              7w252              7v252


Ook de Toscaanse keuken is in al haar eenvoud inmiddels wereldberoemd. Deze keuken is gebaseerd op brood en extra-vergine olijfolie, die op haar beurt tot de besten van Italië behoort. Het brood begeleidt vrijwel elke gang, inclusief het dessert. De crostini, kleine in de oven verwarmde stukjes brood, met kippenlevers of de fettunta of bruschetta een geroosterd stuk brood, ingesmeerd met verse knoflook en overgoten met de heerlijkste Toscaanse olijfolie, zijn populaire antipasti, waar de maaltijd mee start.
Ook de robuuste minestra (groentesoep) of de ribollita (dubbelgekookte boerensoep), natuurlijk met brood, zijn populaire starters.
De pasta soorten zijn oneindig, van de dikke pici’s uit de buurt van Siena tot de ravioli met gekookte aardappelen en parmeggiano kaas gevuld en gepresenteerd met salie en boter (ravioli salvia e burro).
Het vlees wordt gebakken, geroosterd of gefrituurd en gaat vaak slechts gepaard met een schijf citroen, die de Toscanen als saus gebruiken.
De traditionele nagerechten zijn eenvoudig, zoals de amandelkoekjes die begeleidt worden door een Vin Santo (dessertwijn).

De wijnen van Toscane behoren tot de beroemdste van het land: de Chianti, de Nobile di Montepulciano of de Brunello di Montalcino. Traditioneel zijn dit rode wijnen, maar de laatste jaren maakt ook een witte wijn uit de wijngaarden rond San Gimignano furore: de Vernaccia.

8c252               8a252               8b252

            -

7z252              7x252               7y252

Florence.
De rivier de Arno verdeelt de hoofdstad van Toscane in 2 delen. De Florentijnse heuvels grenzen in het noorden aan de Apenijnen, in het oosten aan de Pratomagno en in het zuiden aan de Chianti heuvels. Florence heeft ongeveer 450.000 inwoners die voornamelijk leven van toerisme, traditioneel handwerk en industrie, waarvan de voornaamste tak de textiel is. Florence werd in de 1e eeuw voor Christus gesticht door de Romeinen aan de voet van een heuvel waarop de Etruskische stad Fiesole lag.

Korte geschiedenis.   
Florence was in het begin niet erg belangrijk. In de 4e eeuw werd het een bisschopstad en vanaf de 6e eeuw werd het langzaam belangrijker door de economische groei. In 1183 werd Florence een zelfstandige republiek en in de 13e eeuw werd hier het moderne banksysteem uitgevonden. De belangrijke mensen van de stad bevonden zich in 2 verschillen de kampen, de Guelfi (ondersteunden de paus) en de Ghibellini (voorstanders van meer wereldlijke ideeën). De Ghibellini wilden de groei van de onafhankelijke republieken afremmen en door deze reden ondersteunden de belangrijke burgerij de Guelfi.

In 1282 werd de eerste gemeenteraad geformeerd en in 1293 nam de burgerij de macht in handen. Hieruit ontstond de 'Signoria'. Onder leiding van de Signoria bleef Florence groeien tot het bijna geheel midden-Italie onder haar macht had. De rijkdom is te zien aan de bouwwerken uit de tijd: Palazzo Vecchio, de kerken Santa Maria Novella en Santa Croce en de klokkentoren van Giotto. Voordat in 1348 1/3 deel van de bevolking aan de pest stierf was Florence een van de drukst bevolkte steden ter wereld. In 1434 nam de bankier Cosimo de Medici de macht die hij behield tot 1494 toen de Medici uit de stad werden verbannen. In 1512 en 1527 namen de Medici opnieuw de macht met behulp van Spaanse troepen.

In 1569 werd Cosimo I door paus Pio V uitgeroepen tot Groothertog van Toscane. Op dat moment hadden de Medici niet alleen de macht in Florence, maar in bijna geheel Toscane, met uitzondering van Massa, Carrara en Lucca. In 1737 met de dood van Gian Gastone eindigde de Florentijnse dynastie. Tot 1859 (met uitzondering van  de tijd van Napoleon 1801-1804) was Florence onderdeel van het Habsburgse Imperium. Op 15 maart 1860 werd Toscane als besluit van een volksstemming, onderdeel van het rijk van Vittorio Emanuele II.
Florence was hoofdstad van Italië van 1865 tot 1871.

De pracht van de stad.
Op de Piazza del Duomo vindt u een van de mooiste kathedralen ter wereld: Santa Maria del Fiore. De kathedraal werd gebouwd van 1296 tot 1461 in Gothische stijl en de voorgevel werd zelfs pas in de 19e eeuw volldig afgemaakt. In 1334 was Giotto de bouwleider en realiseerde de fenomenale klokkentoren. Brunelleschi beeindigde in 1434 de werkzaamheden aan de enorme koepel, met een revolutionaire bouwwijze.

Niet ver van de kathedraal vindt u Piazza della Signoria, die al meer dan 6 eeuwen het symbool van Florence is. Hier treft u het Palazzo Vecchio (1299) en het museum van Palazzo Vecchio. Direct aan de Piazza Vecchio grenst het beroemde museum Galleria degli Uffizi, tussen 1560 en 1574 gebouwd door Giorgio Vasari en gefinancierd door Cosimo de Medici. Hier vindt u naast een enorme collectie Toscaanse schilders uit de 13e tot 16e eeuw ook talloze kunstwerken van Noord-Europese meesters.

Vlak naast de Uffizi bevindt zich de Ponte Vecchio, de oudste brug over de Arno van Florence (1345). Oorspronkelijk waren in de winkeltjes op de brug leerlooierijen en slagerijen gevestigd, die hun afval in de rivier gooiden. Groothertog Cosimo I, die elke dag over de brug liep naar zijn verblijf in Palazzo Pitti, nam hier aanstoot aan en hij beval dat er juweliers in de winkels op de brug gevestigd moesten worden. Deze zijn er tot op heden. 

Het Pitti paleis werd in 1457 gebouwd als thuis voor de bankier Luca Pitti. Een eeuw later werd het eigendom van de Medici die de tuinen uitbreidden tot de beroemde Giardino di Boboli met een oppervlak van 45.000 m2. In het Ptti paleis zijn nu 3 musea gevestigd.

Ten oosten van de dom vindt u belangrijke paleizen en bouwwerken uit de 13e tot 15e eeuw: Palazzo Rucellai, Palazzo Strozzi, Palazzo Antinori, Palazzo Davanzati en het Palazzo di Parte Guelfa, het prachtige San Marco klooster met fresco's en de bibliotheek van Michelozzo. Vergeet ook niet de galleria dell' Academia met het beroemde beeld van David. De bekendste onder de talloze kerken van Florence zijn Orsanmichele (1337) en Santa Maria Novella (13e en 14e eeuw), die allerlei kunstwerken bevatten. Elke kapel is beschilderd door een andere kunstenaar.

Een prachtige kerk uit de tijd van de rinascimento is San Lorenzo met de Medici kapel, de kerk Santa Maria del Carmine is beroemd om de prachtige wandschilderingen in de Brancacci kapel. In de basiliek Santa Croce bevinden zich de graven van o.a. Michelangelo, Galilei Galileo en Machiavelli. De basiliek van San Miniato bevindt zich in de heuvels net buiten de stad waar u ook het plein piazza Michelangelo vindt, vanwaar u een fenomenaal uitzicht over de stad heeft.

1e252              1d252              1f252

            -

8e252               8f252              8d252

Siena: grenst in het zuid-westen aan de provincie van Grosseto, in het zuid-oosten aan Umbrië, in het oosten aan Arezzo, in het noorden aan Florence en in het noord-westen aan Pisa. Net onder Siena, in het zuid-westen bevindt zich het prachtige landschap van De Crete, een waar sprookjeslandschap. Siena is gebouwd op 3 heuvels tussen de riviertjes de Elsa en de Arbia. De heuvels zijn verbonden door de straten Via Banchi di Sopra, Via Banchi di Sotto en Via Citta, die samen een Y vormen. In het centrum van die Y bevindt zich het beroemde plein Piazza del campo.

Korte geschiedenis:    Siena is wellicht zelfs van Etruskische oorsprong maar is in die tijd nooit zo belangrijk geweest als b.v Chiusi. In de romeinse tijd werd het een kolonie met de naam Sena Iuia. Er is echter een legende die tot op heden verteld wordt en waarin gezegd wordt dat Siena is gesticht door Senio, de zoon van Remus (van Remus en Romolus). Senio en zijn broer Aschinus zouden ruzie gehad hebben in Rome en zich in deze streek gevestigd hebben, het standbeeld voor de dom vertelt deze geschiedenis.

Onder de heerschappij van de Longobarden in de 4e eeuw werd Siena een bisschopstad. Eeuwenlang heeft Siena dan geen bijzondere betekenis, tot de 9e eeuw toen het door het toenemende verkeer dat over de beroemde Via Francigena gaat een economische ontwikkeling ondergaat. Langzaam worden er forten en nederzettingen in en rond Siena gevestigd. Tussen de 10e en de 11e eeuw heeft de bisschop de macht. Langzaam krijgt het volk echter de macht in handen tot Siena in 1147 een Ghibellijnse (tegenstanders van de paus) stad wordt. In deze periode beginnen de oneindige onenigheden met Florence dat een Guelfa (pauselijke) stad is. In de beroemde slag van Monteriggioni (1269) verliest Siena van Florence.

Gedurende de 13e en 14e eeuw groeit Siena steeds meer. De strategische postie en de ijzerheuvels waar zilver ontdekt wordt, maken van Siena een economische macht. De eigenaren van de zilvermijnen beginnen met het uitlenen van geld en Siena wordt zo een bankiers stad. In 1472 wordt de bekende bank Monte dei Paschi di Siena gesticht. In 1530 arriveert Karel de Grote met zijn troepen in Siena en vormt er een regering met rijke handelaren. Twee jaar later slaagt het volk erin deze regering buiten te gooien. Cosimo de' Medici van Florence belegt daarna Siena, dat na 6 maanden opgeeft. Siena wordt opgenomen in het groothertogdom van Toscane. 

Pracht van de stad:     Het beroemde schelpvormige plein Piazza del Campo is een van de mooiste pleinen van Italië en misschien wel van de wereld. In het centrum van het plein ziet u de Fonte Gaia fontein. Het plein wordt voor het eerst genoemd in 1169 en is altijd een marktplein geweest. Aan het plein bevindt zich Palazzo Publico (1297), dat tegenwoordig dienst doet als stadhuis. Origineel had het slechts 3 verdiepingen, maar in de 14e eeuw werden zowel het middenschip als de toren (Torre del Mangia 102 meter) toegevoegd. De Torre del Mangia is tegenwoordig het symbool van de stad. In het Palazzo Publico bevindt zich het Museo Civico.

De belangrijkste families van het middeleeuwse Siena hadden hun paleizen direct aan het plein, een van deze is Palazzo Sansedoni, tegenwoordig zetelt de bank Monte dei Paschi di Siena daar. In Via di Citta vlakbij het plein vindt u de Loggia della Mercanzia (1417-1444), waar slechts bankiers en handelaren hun zaken mochten uitoefenen. De gehele via Citta bestaat uit prachtige Palazzi, waarvan Palazzo Chigi-Saracini een mooi voorbeeld is. In de Via san Pietro vindt u palazzo Buonsignori waar zich de Pinoteca Nazionale bevindt met een prachtige collectie kunst uit het Siena tussen de 13e en 16e eeuw.

Op het plein Piazza del Duomo (350 meter boven de zeespiegel) vindt u de kathedraal Santa Maria Assunta (12e en 13e eeuw). Toen Florence begon met de bouw van haar kathedraal werd snel besloten de kathedraal van Siena uit te breiden om zodoende groter te zijn dan die van Florence, dit gebeurde in de 14e eeuw. Omdat de kathedraal op een stijle heuvel gebouwd is, was extra ondersteuning nodig. Hiertoe werd het batisterium Battistero di San Giovanni toegevoegd, dat zich 14 meter onder de ingang van de kathedraal bevindt.

Het Spedale di Santa Maria della Scala, waar het nationale Etruskische Museum gevestigd is, de kerk San Domenico, de basiliek van San Francesco met daarnaast het oritorium Oratorio San Bernardino, de basiliek Santa maria dei Servi en de basiliek van San Agostino zijn de bekendste gebouwen en kerken van de stad.

1h252              1i252               1g252

Palio:   Twee keer per jaar wordt de beroemde paardenrace, de Palio van Siena gereden: 2 juli en 16 augustus. De palio is ontstaan uit de rivaliteit tussen de contradas (wijken) van de stad, deze lieten hun jongelingen op het plein oefenen met wapens voor het geval er oorlog zou komen. Dit oefenen liep vaak uit op serieuze confrontaties. De contradas hadden o.a. tot doel met militaire middelen de stad te beschermen.

1k252              1j252              1l252

Elke contrada heeft een parochie kerk als thuis. In de 13e eeuw waren er net zoveel contradas als belangrijke families (42). In de loop van de eeuwen is dit afgenomen, tot dat in 1730 werd bepaald dat er 17 contrada's zouden zijn. Deze zijn er tot op de dag van vandaag. Aan de Palio nemen 10 contrada's deel. De overige 7 nemen aan de volgende deel, aangevuld met 3 uitgelote contradas.

De avond voor de race organiseert elke contrada in haar wijk een groot diner in de open lucht waar muziek gemaakt wordt en via gezangen de eigen kracht en zwakheid van de andere contrada's benadrukt wordt. De dag daarna wordt het paard gezegend in de eigen parochiekerk. De hele contrada neemt daarna deel aan de historisch optocht, gekleed in middeleeuwse kostuums.

Voor een inwoner van Siena is de Palio het meest belangrijke monent van het jaar; zo sloeg de voetballer Bernardo Corrado (Senees van geboorte) een uitnodiging voor een interland wedstrijd van het Nationale Italiaanse team af om bij de Palio aanwezig te kunnen zijn. Het lidmaatschap van de contrada zit een Senees (inwoner van Siena) in het bloed.   

            -

8h252               8i252_1                8g252            

Lucca: grenst in het noorden aan de Garfagnana streek, in het westen aan de kusten van de Versilia en in het oosten aan de provincie Pistoia. Lucca bevindt zich net ten zuiden van de Apuaanse Alpen. Tegenwoordig is het een centrum van commerciele activiteiten betreffende de landbouw en wordt er de beste olijfolie van Toscane geproduceerd.

Korte geschiedenis:     De naam Lucca komt van het keltische Luk dat dan moeras betekend. Vanaf de 5e eeuw voor Christus was Lucca in handen van de Etrusken die later opgevolgd weren door de Romeinen. Lucca kreeg in 89 na Christus stadsrechten. In het Gotische en later het Lombardijnse tijdperk werd Lucca hoofdstad van Tuscia, een taak die Florence later overnam.

 De nabijheid van de via Francigena die Pavia met Rome verbindt bracht veel verkeer en daardoor economische ontwikkeling met zich mee. In de 11e eeuw werd Lucca een zelfstandige stad en aan het einde van de 14e eeuw een zelfstandige republiek. Van 1814 tot 1847 werd Lucca beheerst door de Bourbon graven. Vanaf 1860 maakte Lucca deel uit van het koninkrijk Italie.

De pracht van de stad:     De beroemde stadsmuren van Lucca werden in de 16e eeuw bovenop de vroegere Romeinse muren gebouwd. In circa 100 jaar tijd werden de 4 km lange muren, die door de Medici familie gewenst werden, voltooid. De muren zijn nog vrijwel geheel intakt. U kunt er ongestoord door autoverkeer een leuke wandeling maken. Op de Piazza San Martino bevindt zich de dom van Lucca.

De Via Vittorio Veneto is een straat vol prachtige antieke huizen. Op het plein Piazza San Michele bevindt zich de gelijknamige kerk. Dit plein waaraan talloze elegante palazzi staan, waarvan palazzo Pretorio een mooi voorbeeld is, is tegenwoordig het ontmoetingsplein voor de inwoners van Lucca. Ook aan het plein bevindt zich het geboortehuis van de componist Puccini, tegenwoordig een musuem ter zijner nagedachtenis. In Palazzo Mansi bevindt zich de Pinacoteca Nazionale met haar belangrijke collectie schilderijen en Romeinse vondsten.

In Via Cesare Battisti bevindt zich het mooie palazzo Pfanner met een dracht museum en een mooi park. Op Piazza San Frediano staat de gelijknamige kerk uit de 12e eeuw. Het plein Piazza del Mercato heet ook wel het amfitheater-plein, omdat hier op de resten van het oude Romeinse amfitheater de huizen gebouwd werden. Een van de belangrijkste symbolen van Lucca is tenslotte de Torre Guinigi, die u ook kunt beklimmen.

1m252              1n252              1o252

            -

8j252               8l252               8k252

Pisa: grenst in het noorden aan Lucca, in het oosten aan de provincies Florence en Siena, in het westen aan Livorno en in het zuiden aan Grosseto.

Korte Geschiedenis: Vanaf de vijfde eeuw voor Christus was Pisa een Etruskische nederzetting direct aan zee. In de Romeinse tijd was Pisa een belangrijke haven basis. Tijdens de tijden van de Gothen, Longobarden en Carolijnen was Pisa een zeemacht, in de elfde eeuw werd men zelfs een van de 4 Italiaanse haven republieken (met Genua, Venetie en Amalfi).

In 1284 verloor Pisa een belangrijke slag van de Genuezen en verloor langzaam aan belang. In het begin van de 15e eeuw verloor het opnieuw een slag, nu van de Florentijnen. Tijdens de overheersing door de Florentijnen (de Medici) kwam Pisa opnieuw in bloei.

De pracht van de stad:    Het plein met de dom, de scheve toren, het battisterium en la Capella en het Camposanto is natuurlijk de attractie van de stad. Het plein heet officieel Piazza del Duomo, maar is meer bekend onder de naam Piazza dei Miracoli. Rechts van de toren bevindt zich het museum van de dom met belangrijke kerkelijke kunstwerken en de schatten van de dom.

Maar er is veel meer te zien in Pisa, zo kunt u in de via Roma de prachtige botanische tuinen bezoeken. In de via Santa Maria bevindt zich de Domus Galileana waar Galileo Galilei gewoond zou hebben. Het elegante plein Piazza Cavalieri is zeer de moeite waard net als de Piazza Cavalieri. Een van de gebouwen van de beroemde architekt Vasari is de kerk Chiesa de Cavalieri di Santo Stefano. De  Borgo Stretto is een straat vol winkeltjes met o.a. ook de kerk Santo Michele in Borgo uit de 1e eeuw. De oudste brug over de Arno is de Ponte di Mezzo, verwoest in de 2e wereldoorlog, maar weer opgebouwd. Hier vindt elk jaar in de laatste week van juni het feest 'Gioco del Ponte' plaats.

Palazzo Gambacorti, de Logge di Banchi, de kerk Santa Maria detta dela Spina, de toren Torre Guelfa, l'Arsenale Mediceo en de San Nicola kerk, zijn andere voorbeeelden van belangrijke historische gebouwen. Het palazzo Reale tenslotte werd door de architekt Bandinelli speciaal ontworpen voor Cosimo l de Medici, de heerser van Florence.   

 1q252             1p252              1r252

            -

9a252             9c252              9b252

Volterra is een van de mooiste steden van Toscane en bevindt zich op een heuvel met rpachtig uitzichten rondom boven de Val di Cecina. Na een bezoek aan het net buiten het centrum gelegen Romeinse theater is een wandeling door haar antieke centrum een belevenis op zich.

Op het centrale plein Piazza Priori bevindt zich het prachtige palazzo dei Priori met haar famileiewapens dat tegenwoordig het stadhuis is. Aan de andere zijde van het plein palazzo Pretorio met de toren Torre del Porcellino. Het palazzo Vescoville, palazzo Incontri en palazzo del Monte Pio maken Piazza Priori compleet. Op het romantische plein Piazza San Giovanni bevinden zich de Dom en het Batisterium.

Het Medicea Fort (tegenwoordig gevangenis) en de Porta Arco (5e eeuw vòòr Christus) die getuigd van de Etruskische oorsprong van de stad. Het Parco Fiumi is een kleine groene oase rmdden in de stad. De stadsmuren en ook de toegansgpoorten, Porta San Felice, Porta a Selci, Porta Marcoli, Porta Fiorentina en Porta San Francesco zijn nog grotendeels intakt.  Bij de stadspoort Docciola bevindt zich de mooie bron Fonte di Docciola (1254). Interessante kerken: San Francesco en San Michele. De interssanste palazzo's zijn: palazzo Inghirami, Maffei, Beltrami, Lisci, Incontri en Minucci.

Volterera beschikt ook nog over enkele typisch middeleeuwse Case Torri (torenhuizen) waarvan Casa-Torre Buonparenti, Casa-Torre Toscano en Casa Torre Baldinotti de beste voorbeelden zijn. De moeite waard is ook een wandeling naar de Balze di Volterra waar u een prachtig uitzicht heeft over het onwezelijke landschap gevormd door de z.g.n. calanchi en andere rotsformaties. Tijdens deze wandeling passeert u ook de fraaie kerk van San Giusto.

Volterra is tenslotte ook de stad van albast u vindt hier dan ook talloze winkeltjes die producten van albast verkopen. De stad herbergt ook een museum van albast.

1s252              1t252              1u252

            -

Monteriggioni is een van de bekendste Borgo’s van Italië. Gelegen op een heuvel aan de antieke via Francigina (middeleeuwse pelgrimsweg) is Monteriggioni geheel ommuurd en maakt het met haar 14 wachttorens een overgetelijke eerste indruk. De muren met een dikte van vaak 2 meter en hoogte van 15 meter  zijn gebouwd tussen 1213 en 1219 toen Monteriggioni een vooruitgeschoven post was van de Republiek Siena in haar strijd tegen Florence. 

Het stadje heeft 2 toegangspoorten, de Porta Franca (richting Siena) en de Porta san Giovanni (richting Florence). Alle gebouwen binnen de muren hebben hun middeleeuwse aspect grotendeels behouden. Hoogtepunten zijn de kerk San Giovanni Evangelista, de Pieve Santa Maria Assunta en de toren in Via Matteotti.  Op het centrale plein kunt u op diverse terrassen heerlijk relaxen.

1w252              1v252              1x252

            -

Colle val d’Elsa ligt zoals de naam al zegt (Colle betekent heuvel) op een heuvel en is tegenwoordig onderverdeeld in Colle alta (boven) en Colle bassa (beneden). Het stadje is vooral beroemd omdat hier de bewerking van glas tot kristal is ontstaan. Zelfs hedentendage wordt 15% van de wereldproductie van kristal en 90% van de Italiaanse productie nog in Colle geproduceerd. 

De meest aantrekkleijke zaken bevinden zich in Colle Alta. Het mooie centrale plein is genoemd naar Arnolfo di Cambio beroemd beeldhouwer en architect die hier geboren werd. Colle zoals het stadje kortweg door haar inwoners wordt genoemd herbergt talloze mooie middeleeuwse huizen, kerken, gebouwen en palazzo's. De Dom, palazzo dei Priori, palazzo Campana en het klooster San Francesco zijn de hoogtepunten. Ook het museum di Arte Sacro (relegieuze kunst), het gemeentelijk  museum en het museum van Glas en kristal zijn een bezoek meer dan waard.  

1z188              1y252              2a252

            -

Poggibonsi bevindt zich centraal in Toscane precies tussen Florence, Siena en Empoli in, waardoor het nu en van oudsher een handelsstadje is. Poggibonsi bevindt zich echter ook in de Chianti-streek waardoor wijn een van haar voornaamste producten is.  Het prachtige palazzo Comunale, het palazzo Pretorio (11e eeuw) met daarnaast de toren del Podestà en het fraaie Colleggiata di Santa Maria Assunta laten echter ook een geschiedenisrijk Poggibonsi zien.  

Even buiten de stad bevindt zich het imposante fort Medicea di Poggio Imperiale.  Niet ver daar vandaan het monumentale complex (klooster en basiliek) van San Lucchese. De prachtige bron genaamd Fonte delle Fate (bron van de feeën) uit de 13e eeuw is werkelijk een sprookje.

2c252             2b252              2d252

            -

9g252              9i252               9h252

San Gimignano is intussen wereldberoemd, zo beroemd dat het raadzaam is, als u in het hoogseizoen dit stadje op uw gemak wenst te bezoeken dit vòòr 11 uur ‘s-ochtends of na 5 uur 's-middags als de bussen met Japanse en Amerikaanse toeristen respectievelijk binnenkomen of weer weggaan zijn, te doen. 

Deze beroemdheid heeft haar nadelen maar ontstond natuurlijk niet voor niets. San Gimignano is werkelijk prachtig. Haar 13 torens (origineel waren er 72)  ziet men al van verre en de middeleeuwse architektuur van haar huizen en palazzo's blijft verbazen. Van de torens zijn La Rognosa, de tweelingtorens Ardinhelli of de beide torens van Salvucci het bekendste.

Het prachtige palazzo del Podestà en palazzo del Popolo (tegenwoordig stadhuis), de  geweldige Dom met het heerlijke centrale plein. San Gimignano is echter ook wereldberoemd door haar aanbod aan kunst.  In de kerk van Sant’ Agostino, de Dom, de Pinacoteca en de Spezeria di Santa Fina vindt u meesterwerken van Sebastiano Mainardi, Piero del Pollaio, Benozzo Gozzoli, talrijke Senese (van Siena) meesters en beelden van Jacopo della Quercia (!!).

Het Archeologische museum en de Gallerie van moderne kunst zijn een bezoek ook meer dan waard en wat te denken van het onovertroffen 12e eeuwse Collegiata di Santa Maria Assunta waar zich talrijke fresco’s van  Barna da Siena, Bartolo di Fredi en Taddeo di Bartolo bevinden met als onderwerp verhalen uit het oude testament. 

De directe omgeving van San Gimignano is daarnaast Toscane op haar mooist, rollende heuvels, zonnebloemvelden, olijfboomgaarden en wijnvelden zover het oog reikt. Maar misschien is er toch niets mooiers dan met een goed glas wijn op het plein Piazza della Cisterna (met de mooie bron) in het centrum van stadje in alle rust te genieten van al het schoons om u heen. 

2f252              2e252              2g252

            -

Radicondoli ligt niet onmiddelijk op de toeristische route maar het stadje is een bezoek zeker waard.  Hier ziet u Toscane zonder toeristen. Het stadje is gebouwd in de 12e eeuw en heeft nog een groot gedeelte van haar stadsmuren behouden.  Ook uit de 12e eeuw dateert de kerk Pieve Vecchia met een prachtig barok-altaar. De kerk Del Crocefisso direct bij de ingang van het dorp is bijzonder mooi. Het klooster van Santa Caterina (1345) en palazzo Berlinghieri zijn andere hoogtepunten.

 

2i252                2h252           2j252           

            -

Murlo is werkelijk een pareltje. Het bestaat uit een borgo/kasteel dat geheel ommuurd oprijst op de top van een heuvel boven de vallei van Crevole.  Murlo is van  Etruskische oorsprong waarvan talrijke vondsten getuigen die gedaan zijn in het kasteel van Poggio Civitate en de tomben van Poggio Aguzo. U kunt deze nu bewonderen in het hart van Murlo in het Palazzone, eens was dit een bischopspaleis.

Het zogenaamde Palazzo di Murlo is een bezoek meer dan waard maar het meeste imponeert toch de strengheid en rust die een vrijwel compleet in takt zijnde middeleeuwse Borgo ook heden ten dage nog uitstraalt.

 

2l252              2k252              2m252

            -

Chiusdino is gebouwd op de zogenaamde IJzerheuvels tussen de mondingen van de rivieren de Merse en de Farma. Het oude centrum staat vol middeleeuwse palazzo’s waarvan palazzo Mori, de palazzo's Lenzi, Novellini en Taddei en het palazzo Pornetti het bekendste zijn.

De San Martino kerk en het kasteel op de top van de heuvel zijn een bezoek meer dan waard. De Prepositura van San Michele, de kerk van San Sebastiaan, het kasteel van Miranduolo en het kasteel Montalcinello bevinden zich in Chiusdino terwijl u op enkele kilometers de beroemde ruines van de Abdij van San Galgano kunt bezoeken waar in de zomermaanden vaak klasieke concerten gehouden worden. Vergeet bij dit bezoek vooral niet de dichtbij gelegen  Eremo di Montesiepi te bezoeken, daar vindt u het graf van de heilige San Galgano en kunt u zijn zwaard dat in de harde  rots steekt bewonderen.

2o252              2n252              2p252

            -

Monticiano is een sugestieve Borgo op een heuvel boven de rivier de Merse. De gotische kerk van Sant’ Agostino, palazzo Callaini, het antieke ziekenhuis dat daarna in een kerk omgetoverd werd en de Pieve (kerk) van de heiligen Giusto en Clemente waar u o.a. een 13e eeuws houten kruis op het altaar kunt zien, zijn interessant.

In het vlakbijgelegen gehucht San Lorenzo a Merse vindt u een kasteel en een prachtige kerk. Ook het kasteel van Tocchi en de overblijfselen van de forten Castellaccio, Monte Quoio en Renna zijn de moeite waard.

2r252              2q252              2s252

            -

Sovicille ligt even ten zuiden van Siena en bevindt zich aan de antieke weg Maremmana die Siena met de zee verbond.  Hier vindt u talrijke Pieve (kerken) en kloosters als San Giusto a Balli, Pernina, Molli, Ponte allo Spino, en Torri met de mooie omgang van het klooster van Santa Mustiola.

Prachtig is ook de Pieve van San Lorenzo in het hart van het historisch centrum van Sovicille waarin zich mooie fresco’s en doeken bevinden. Vlakbij het stadje vindt u ook de Pieve van San Giovanni Battista die een bezoek meer dan waard is.

2u252              2t252              2v252

            -

Cetona is een fascinerend stadje gebouwd op de flanken van Monte Omonimo in het zuiden van de Val di Chiana. Het kasteel Scitonia domineert hier het toneel. Rondom vindt u de typisch middeleeuwse huizen en palazzo’s waarmee Toscane nog zo rijk is gezegend.

In het museo Civico kunt u 40.000 jaar oude overblijfselen die gevonden zijn in grotten rond Cetona bewonderen. De prachtige Collegiata (13e eeuw), de kerk van San Michele Arcangelo en die van SS. Anunziata en de machtige palazzo’s di Giustizia, Vitelli en Minutelli (tegenwoordig stadhuis).

2x252              2w252              2y252

            -

Chianciano Terme is voor iedere Italiaan een begrip. De heilbaden in dit stadje zijn landelijk (en internationaal) beroemd. Al in Etruskische en Romeinse tijden waren de heilzame werkingen van deze baden bekend. De moderne baden bevinden zich buiten de stadsmuren waar een nieuwe stad met naast de baden ook talrijke hotels, is ontstaan.

De oude Borgo heeft nog tegenwoordig haar middeleeuwse uiterlijk behouden.  De moeite van een bezoek waard zijn daar zeker de Collegiata van San Giovanni Battista, de Misericordia kerk, het kasteel van de graven van Manenti, de Campanile (klokketoren) en het palazzo dell’ Arcipretura dat tegenwoordig het museum van de Relegieuze Kunst herbergt.  

3a252              2z252              3b252

            -

Chiusi is een door de Etrusken gestichte stad op een heuvel in het zuid-oosten van Toscane. Tussen de 4e en 5e eeuw vòòr Christus was Chiusi reeds een van de belangrijkste Etruskische steden.  Tegenwoordig is een bezoek aan het historische centrum nog steeds een belevenis.

De geweldige kathedraal di San Secundario herbergt talrijke kunstwerken. De kerk van San Francesco bevindt zich op het hoogste punt van de stad. Prachtige palazzo’s als palazzo della Ciaia, palazzo Nardi en palazzo Bonci-Casuccini bevinden zich direct in het centrum.

Het belangrijkste dat Chiusi tegenwoordig echter te bieden heeft is het Archeologische museum Museo Archilogico Nazionale, gesticht in 1871 en een van de belangrijkste Etruskische musea ter wereld. In de directe omgeving van de stad kunt udaarnaast  een Etruskische Necropoli (begraafplaats met tomben) bezoeken waar zich de graven van de Scimmia, Leone en Pellegrina bevinden. Ook de catacomben van Santa Mustiola en Santa Caterina zijn een bezoek meer dan waard.

3c252              3e252              3d252

            -

Montepulciano is een parel en een schatkamer tegelijk. De stad bevindt zich op een heuvel op 605 meter hoogte in het zuid-oosten van Toscane met prachtige uitzichten richting de Val di Chiana.

Een opsomming van alle prachtige palazzo’s en kerken die Montepulciano te bieden heeft zou te ver voeren.  Enkele mogen echter niet vergeten worden, de kerk van Sant’Agnese met haar gotische poort, het Medicea Fort en palazzo Cervini del Sangallo, de geweldige Tempio di San Biagio geheel in Travertin, het palazzo Comunale (typisch Florentijns met veel gelijkenis met het palazzo Vecchio in Florence), de machtige Dom met halfklare gevel en de kerk van Santa Maria dei Servi. In al deze gebouwen wordt een schat aan middeleeuwse kunst bewaard.  

Montepucliano is daarnaast vooral beroemd om haar kwaliteits wijn, de Vino Nobile Di Montepulciano. In talrijke specialeitenwinkeltjes in het oude centrum kunt u deze aanschaffen. Zwerven door de hoofdstraat of de kleine steegjes die omhoog gaan naar de Dom is in Montepulciano een ware belevenis. Als laatste is het beslist de moeite waard om te vermelden dat  de stad ook beschikt over een modern complex met heilbaden.

3f252              3h252              3g252

            -

San Casciano dei Bagni bevindt zich in het uiterste zuid-oosten van Toscane op de flanken van Monte Cetona. Reeds de Etrusken en Romeinen kenden de kracht van het thermaal water dat hier uit de grond omhoogborrelt.

Tegenwoordig is San Casciano een van de mooiste thermen van Europa. Het oude centrum is werkelijk prachtig. Een bezoek waard zijn zeker Il Tempietto Pagano, de Collegiata van San Leonardo, de kerk van Sant’ Antonio, de kerk van SS. Concezione, het palazzo Lombardi en het palazzo Comunale met haar indrukwekkende stemmi (familiewapens).

3k252              3i252              3j252

            -

Sarteano is een van Etruskische oorsprong zijnd stadje dat geheel gebouwd is rond de gelijknamige Rocca (fort) op de top van een heuvel. De kerken van San Francesco en die van San Martino herbergen volop middeleeuwse kunst (Jacopo di Mino del Pelliciaio en Domenico Beccafumi). De Collegiata van San Lorenzo, het palazzo Comunale, palazzo Piccolomini en het Museo Civico Archeologico zijn een bezoek zeker waard.

Niet ver buiten de stadsmuren bevindt zich nog een speciale attractie van Sarteano, een complex met zwembaden bevindt zich daar in een prachtig onderhouden park en wordt gevoed met stromend thermaal water met een constante temperatuur van 24 graden. 

3m252              3l252               3n252

            -

Sinalunga is gebouwd op een heuvel die de Val di Chiana scheidt van de Valle dell’ Ombrone. La Pieve di San Pietro di Mensulas, de Collegiata di San Martino, de kerk van Santa Maria delle Nevi en die van Santa Lucia (tegenwoordig een Auditorium) herbergen alle voorname middeleeuwse kunst.  

Het palazzo Pretorio met de prachtige wapens van de Podestà. Op de vlakbij gelegen heuvel Colle Poggi Baldino bevindt zich het klooster van San Bernardino (15e eeuw) waar u o.a. schilderingen van Guidoriccio Cozarelli en Benvenuto di Giovanni kunt zien. 

3p252              3o252              3q252

            -

Torrita di Siena is een kleine ommuurde Borgo aan de westkant van de Val di Chiana. De kerk van Santa Flora en Santa Lucilla in het centrum van het stadje herbergt een Annunciazione van Francesco Vanni en werken van Bartolo di Fredi. De kerk van Santa Croce met haar gevel van rode terre-cotta, de kerk van San Martino en San Costanzo werd in 1648 omgetoverd tot Collegiata en ook het 12e eeuwse palazzo Pretorio is erg mooi.

3s252              3r252              3t252

            -

Trequanda is een klein, erg mooi dorp wat verloren gelegen tussen de heuvels in het noorden van de Val di Chiana. Speciaal is de gevel in zwart-wit marmer van de kerk van Santi Pietro e Andrea. Deze kerk herbergt o.a. werk van Il Sodoma en van Bartolomeo del Mirando.

Daarnaast bevindt zich in Trequanda de kerk Santo Stefano, het palazzo Comunale en het kasteel dei Cacciaconti. Als laatste is het vernoemen zeker waard het Terra-Cotta museum waar u antieke en moderne terra-cotta kunst kunt bewonderen.

3u252              3w252              3v252

            -

Castiglione d’Orcia bevindt zich in een van de meest beroemde streken van Toscane, de fenomenale Val d’Orcia. Deze door de Unesco als cultureel erfgoed aangemerkte streek is van een welhaast sprookjesachtige schoonheid.

Het prachtige centrale plein van Castiglione met de fontijn en het Palazzo Comunale is genoemd naar Lorenzo di Pietro, bijgenaamd Il Vecchietta, de schilder en beeldhouwer die in de 15e eeuw leefde en hier geboren werd.  In de kerken Santa Maria Madalena en Santi Stefano e Degna bevinden zich belangrijke middeleeuwse kunstwerken. 

Het meest bekende monument van Castiglione is echter zonder twijfel de Rocca di Tentennano met haar middeleeuwse toren die uitsteekt boven alles en de gehele Val d’Orcia lijkt te domineren. Een andere rocca (fort) is ook erg bekend, de Rocca van Aldobrandesca. In het vlakbij gelegen gehucht Rocca d’Orcia zijn de kerken della Compagnia di San Sebastiano en della Madonna del Palazzo een bezoek zeker waard.

3y252              3x252              3z252

            -

Montalcino zal vooral bij wijnliefhebbers zeer bekend zijn. Haar Brunello di Montalcino werd reeds diverse malen onderscheiden als ‘de beste wijn ter wereld’.  

Montalcino bevindt zich op een heuvel op 600 meter hoogte en is, hoe kan het anders, omringt door wijnvelden (3.000 hectare). Vanaf het pleintje aan het einde van de hoofdstraat heeft u een werkelijk fenomenaal uitzicht over deze prachtige omgeving. Montalcino staat echter ook vol met monumenten. De Rocca (fort) bevindt zich als vanzelf op het hoogste punt van de stad waar tegenwoordig vele culturele manifestaties plaatsvinden. Het palazzo Comunale heeft een gevel vol stemma’s (familiewapens). De kerk van Sant’ Egidio is prachtig en het klooster van Sant’ Agostino herbergt tegenwoordig het museum van relegieuze kunst: Diocesano d’Artre Sacra. 

In het wat lager gelegen gedeelte van de stad vindt u enkele prachtige huizen en middeleeuwse  bronnen. De hoofdstraat van Montalcino staat daarnaast vol met middeleeuwse palazzo's. Niet ver van de stad bevindt zich het klooster van Sant’Antimo een meesterwerk in Romaanse stijl. In het Castello di Poggio alle Mura tenslotte bevindt zich het museum del Vetro waar zich instrumenten en waardevol glas bevinden van de Romeinse tijd tot tegenwoordig. 

4b252              4c252              4a252

            -

Pienza werd door Paus Pius II (die er geboren werd toen het nog Corsignano heete) in de 15e eeuw van kleine Borgo omgetoverd tot 'de ’ideale stad’.  Pius wilde Pienza zelfs als Pauselijke zetel gaan gebruiken maar door zijn onverwachte dood in 1464 (3 jaar na het begin van de werkzaamheden) is het bij een wat bescheidener formaat gebleven.

De Unesco heeft Pienza uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed van de Mensheid in 1996 met als motivatie: ‘Pienza is een meesterwerk van het creatieve menselijke brein’.

Het centrum van Pienza is dan ook van een bijzondere schoonheid. De imposante kathedraal herbergt middeleeuwse  kunst er naast bevindt zich het perfecte palazzo: palazzo Piccolomini (tegenwoordig museum met veel interessants over de geschiedenis van de familie Piccolomini).  Ook palazzo Borgia waar de Paus wilde dat bisschop Borgia (van de beroemde Borgia familie!) woonde  is tegenwoordig een museum met onschatbare middeleeuwse meesterwerken.

De San Francesco kerk van Pienza is een van de oudste Franciscaanse gebouwen in italië. Het palazzo Comunale met kantelen en  de even buiten Pienza gelegen Pieve di Corsignano zijn een bezoek meer dan waard. Een kleine wandeling aan de achterzijde van de kathedraal leidt u over een voetpad met prachtig uitzicht richting de Val d’Orcia. 

4e252              4d252              4f252

            -

Radicofani bevindt zich aan het einde van de Val d’Orcia en haar indrukwekkend fort heeft eeuwenlang de grens tussen het Groothertogdom Toscane en de Pauselijke Staat bewaakt. In de 19e eeuw werd de toren gebouwd waarvan u nu van een onvergetelijk uitzicht over de Val d’Orcia, tot aan het Trasimeense meer, het meer van Bolsena en Monte Amiata kunt genieten.

Radicofani heeft haar middeleeuwse uiterlijk perfect behouden en een wandeling door de antieke Borgo is dan ook zeer de moeite waard. Het palazzo Pretorio met haar gevels vol familiewapens zal u zeker opvallen en de kerken van Sant’Agata en die van San Pietro (13e eeuw) die  een fraaie verzameling van terra-cotta en houten beelden herbergen. Aan de via Cassia tenslotte bevindt zich Il palazzo della Posta, een prachtige Medicea Villa, later getransformeerd tot douanegebouw en nog later tot hotel.

4h252              4g252              4i252

            -

San Quirico d’Orcia is een middeleeuwse borgo op de oostgrens van de Val d’Orcia. San Quirico beschikt nog over een deel van de originele stadsmuren. De oplettende kijker kan ook nog de silhouetten van 14 torens waarnemen, waarvan enkele intussen opgenomen zijn in structuren van gebouwen. 

Prachtig is de Colleggiata van Santi Quirico e Giulitta in het centrum van het stadje met haar 2 Romaans-Gothische toegangen en haar klokkentoren. Ernaast bevindt zich palazzo Chigi, palazzo Pretorio, de kerk van San Francesco, de kerk van Santa Maria Assunta en tenslotte het middeleeuwse ziekenhuis l’Ospedale della Scala.

Een bezoek waard zijn ook de Leonie tuinen. Tuinen all’ Italiano aangelegd rond 1580 door Diomede Leonie waar u ook moderne beeldhouwkunst kunt aantreffen. Op enkele kilometers tenslotte van San Quirico bevinden zich de thermen van Bagno Vignoni waar u in een sfeer van vervlogen dagen een prachtig aangelegd heilbad kunt bewonderen. U kunt er bovendien relaxen met uw voeten in de warmwaterstroompjes of u geheel onder dompelen in een van de baden onderaan de heuvel.

4k252              4j252              4l252

            -

Pistoia:  deze stad even ten westen van Florence wordt vaak onderschat. Pistoia heeft nog veel van haar stadsmuren behouden hoewel de originele toegangspoorten allen zijn verdwenen. Het historisch centrum heeft veel te bieden en de omgeving ten noorden van de stad is werkelijk prachtig. 

Centraal in Pistoia vindt u de Piazza del Duomo een heerlijk plein met de Cathedraal met de Romaanse gevel, ernaast de indrukwekkende 67 meter hoge Campanile of klokketoren. Het in ghotische steil gebouwde Batisterium (doopfont), het palazzo dei Vescovi (met een prachtige loggia op de 1e etage), palazzo Pretorio (met een fabuleuze binnenplaats met familiewapens op de muren), palazzo Giano of Comune met haar fraaie gevel, de ex-kerk Santa Maria Cavaliera en de 30 meter hoge middeleeuwse toren di Catilina maken dit geweldige plein compleet.

Vlakbij vindt u het gezellige intieme pleintje Piazetta della Sala met een romantische marmeren bron. Vlakbij het historische ziekenhuis Ospedale del Ceppo, tegenwoordig een museum met chirurgiche instrumenten, een anatomische zaal enz.

Andere gebouwen in Pistoia die de moeite waard zijn: de kerken della Madonna dell’Umilità, die van Santa Maria delle Grazie, die met barokke invloed Santissima Annunziata met een romantische omgang, de Spirito Santo en de Carmine kerk. De meest interessantste palazzo’s komt u vanzelf tegen tijdens een wandeling door het centrum: palazzo Panciatichi, palazzo Fioravanti en het palazzo della Cassa di Risparmio. De Bibiliotheek van Pistoia is tenslotte de grootste van Toscane.  

4n252              4m252              4o252

            -   

Prato:  is een van de meest onderschatte steden in Toscane. Het ligt vlakbij Florence en wordt daardoor wellicht ondergesneeuwd. Een bezoek aan Prato is echter zeer de moeite waard.

De wonderbaarlijke kathedraal  met prachtige klokketoren herbergt vele kunstschatten. De basiliek van Santa Maria delle Ceneri  is een bezoek meer dan waard. De belangrijkste kerken van Prato zijn die van San Francesco (met een heel mooie omgang, te bereiken via het gebouw rechts naast de kerk. Links van de kerk bevindt zich de kapel Migliorati), de kerk van San Domenico (centraal in de stad met 10 altaren) en die van Sant’Agostino met fraaie omgang. De Sant’Agostino kerk herbergt kunstschatten van o.a. Giovan Battista Naldini, L’Empoli en Agnolo Gaddi.  Het oratorium van de kerk genaamd San Michele beschikt over prachtige 14e eeuwse fresco’s. 

Een bezoek waard is ook het Castello dell’Imperatore, evenals het museum Museo Civico met talrijke werken uit de renaissance periode.  Een wandeling door het historisch centrum zal u verbazen. Het geweldige plein Piazza del Comune met de palazzo’s  dei Priori en del Popolo en de indrukwekkende fontijn del Baccino. Diverse Casa-Torre, middeleeuwse torenhuizen kunt u tijdens uw wandeling  in Prato nog ontmoeten, terwijl de oude stadsmuren op vele plaatsen nog volledig in takt zijn.

   

4q252              4p252              4r252  

            -

9f252              9d252              9e252

Arezzo: is een van de oudste steden van Toscane en van Etruskische oorsprong. In de derde eeuw voor Christus veroverden de Romeinen de stad. Zwerven door haar middeleeuwse straten en pleinen is een heerlijke bezigheid.

Het centrale plein Piazza Grande is van een ongekende schoonheid. Omgeven door imposante palazzo’s, o.a. palazzo Comuale en palazzo del Popolo zijn werkelijk prachtig. De tegenoverliggende palazzo’s bieden een mix van bouwstijlen van de 12e tot de 16e eeuw, palazzo Lippoli, palazzo Cofani, palazzo Tribunale, palazzo della Fraternita dei Laici en de Pieve van Santa Maria zijn hiervan de belangrijkste. Het is aan te raden om op een terrasje onder de romantische Loggia van dit schouwspel te genieten. Roberto Begnini (is geboren en woont vlakbij Arezzo) draaide hier gedeelten van zijn film La Vita è Bella, overal in de stad en ook op het plein treft u hierover borden met info aan.  

Op het centrale plein komen 5 straten uit die allen een wandeling waard zijn. Via G. Vasari, waar zich sinds 1484 de Monte di Pietà bevindt met de trappen van Vicolo dell'Arco, Via Piaggia di San Martino, met vele restanten van middeleeuse constructiesi, in Via Borgo ontmoet u een prachtige Casa-Torre (torenhuis uit de 12e eeuw), Via Pescaia, waar ook vele middeleeuwse overblijfselen te vinden zijn en de Via di Seteria waar zich sinds 1300 traditioneel de zijdewinkels van de stad bevinden. De eerste zondag van september en de 3e zondag van juni (deze datum is niet altijd vast) wordt op het plein het traditionele riddertoermooi met paarden genaamd Giostra el Saracino gehouden. 

De kathedraal van Arrezo is niet alleen zelf prachtig met allerlei imposante details, ongelooflijk mooie toegang aan de zijkant, een Lunette (ronde raam aan de voorzijde) met prachtige afbeeldingen en een 14e eeuwse klokketoren, maar is ook een schatkamer met belangrijke middeleeuwse kunst waarvan de fresco van de Maddalena van Piero della Francesca het hoogtepunt vormt. 

De stadsmuren en het daarmee verbonden fort Medicea zijn grotendeels in takt. Vanaf het fort, gelegen op een hoogte van 305 meter heeft u een fraai zicht op de stad.

Het geweldige palazzo dei Priori op het plein Piazza della Libertà heeft een van de mooiste gevels van heel Toscane. Haar binnenplaats en zalen bieden een thuis aan vele kunstwerken en fresco’s. Ook de Basiliek van San Francesco herbergt diverse meesterwerken met wellicht een van de belangrijkste middeleeuwese kunstwerken van Italië en daarmee van de wereld als hoogtepunt: de fresco’s van Piero della Francesca die geinspireerd zijn op antieke legendes. Onder de Basiliek bevindt zich nog een kerk, de zogenaamde Chiesa inferiore. 

De Pieve (kerk) van Santa Maria is een van de meest sugestieve voorbeelden van Romaanse bouwstijl, met haar klokketoren (genaamd cento buche, vertaalt: 100 gaten)  vormt zij een afgewogen geheel. Ook deze Pieve is een ware schatkamer met kunst verspreid door de gehele kerk. De kerk van San Domenico is een perfect voorbeeld van Gothische bouwstijl terwijl het geweldige Casa del Vasari met prachtige Loggia in haar twee etages in de Via XX Settembre een waar paradijs voor de kunstliefhebber is. 

Arezzo is daarnaast een elegante stad, de vele bijzondere gebouwen, de antiekwinkels, kunsthandels en specialiteitenwinkeltjes maken van een wandeling door haar centrum een ware belevenis.

4s252              4t252              4u252

            -

Grosseto: is een stad in het zuid-westen van Toscane gelegen in een laagvlakte op 12 km van de zee. Het centrale plein Piazza Dante (ook wel genaamd Piazza delle Catene, vertaalt: van de kettingen) is een bezoek meer dan waard met de kathedraal en het neogotische palazzo della Provincia als hoogtepunten. De belangrijkste kerken zijn de  San Francesco (kruis van Duccio di Boninsegna!), die van San Pietro (de oudste kerk van de stad uit 1188) en de dei Bigi.

De musea van Archeolgie en Relegieuze kunst zijn zeer interessant.  De overblijfselen van de stadsmuren met de publieke tuinen en het theater Degli Industri mogen tijdens uw bezoek niet ontbreken. Tegenover de toeganspoort Porte Vecchia vindt u het antieke ‘douanegebouw’ voor de invoer van zout, de Cassero del Sale. Een andere Cassero, de Cassero Senese (van Siena) bevindt zich in het Bastione (Fort) Fortezza, dat bestaat uit de Bastone Santa Lucia en Bastone dela Vittoria.   

4v252              4w252              4x252

            -

Livorno:  is een havenstad en heeft nooit zo’n belangrijke rol in de geschiedenis gespeeld als Florence, Pisa, Lucca of Siena. Hoewel Livorno de afgelopen eeuwen veel van haar antieke aantrekkelijkheden heeft verloren  heeft de stad echter nog steeds enkele erg interessante zaken te bieden.

Het centrum van de stad is gebouwd in de vorm van een pentagonaal fort volgens de antieke regels van de ‘ideale stad’. Het bestaat uit een Fortezza Vecchia (oud) en een Fortezza Nuova (nieuw). De Cinta Daziaria is een bezoek meer dan waard hoewel ze van haar originele 5 toeganspoorten er nog slechts 2 behouden heeft.  

Het centrale plein Piazza Grande verloor tijdens bombardementen in de 2e wereldoorlog  zowel de Dom als enkele van de belagnrijkste palazzo’s en ook drie van de vier witmarmeren toeganspoorten werden verwoest.  De huidige Dom is gereconstrueerd na de oorlog. De belangrijkste kerken zijn die van Santa Giulia (relikwieën van Santa Lucia en freco’s van Francesco Natali), Santa Caterina (geinspireerd door Brunelleschi met koepelschilderingen van Cesare Maffei) , San Jacopo (met toegang tot de originele Romaanse kerk die reeds  op deze plek bestond) en die van de Madonna del Carmine (gebouwd om het beeld van de Madonna dat in 1600 van een Turks schip werd gehaald ) de kerk geeft toegang tot een mooie omgang, terwijl een bezoek aan het museum Civico Fattori (gevestigd in de 3 etages van Villa Mimbelli) met schilderijen van Italiaanse schilders uit de 19e en 20e eeuw, aan te raden is.   

4y252              4z252              5a252

            -

Massa Carrara: Massa en Carrara werden (en worden) vaak door elkaar gehaald of beschouwd als één stad. Massa is echter de hoofdstad van de gelijknamige provincie waartoe Carrara en 14 andere gemeenten behoren.

Massa wordt gedomieerd door het kasteel van Malaspina. Het belangrijkste relegieuze gebouw is de Dom met prachtige toegangstrappen, schitterend doopfont en ondergrondse kapel, gewijd aan de heiligen San Pietro en San Francesco.  Interessante kerken zijn de San Vitale e Mirteto, de San Gimignano ad Antona en de San Leonardo al Frigido. Het imposante palazzo Ducale op het plein Piazza Aranci (met obelisk omringd door leeuwen) is een bezoek meer dan waard.

Ook Carrara wordt gedomineerd door haar Dom (de 6 ‘minore (kleinere)’ altaren zijn zeer interessant terwijl de ‘maggiore (grotere)' altaren gemaakt zijn door Andrea de Guardi), het kasteel van Malaspina (tegenwoordig accademie van de Schone Kunsten!!)  en de antieke kerk van Sant’Andrea. Carrara is de hoofdstad van het marmer en heeft dan ook 2 musea aan dit materiaal gewijd, Il Museo Civico del Marmo en het museum Cava Fantiscritti. Vanzelfsprekend zijn de belangrijkste kerken van de stad zoals de Sufraggio en het Santuarium della Madonna delle Grazie (met barokke invloeden) dan ook bedekt met marmer.

U kunt in de omgeving divere marmergroeven bezoeken terwijl vele pitoreske dorpjes en gehuchten als Colonnata (beroemd om haar spek), Avenza (met haar torens) en Moneta (het ‘verlaten’ dorp) een bezoek meer dan waard zijn. 

5d252              5c252              5b252

            -

Fiesole: bevindt zich op slechts 2 km van Florence en is vooral beroemd om het prachtige uitzicht dat u vanaf haar heuvels over de gehele vlakte van de stad Florence heeft.  De directe omgeving van Fiesole is een prachtig gebied vol heuvels en dalen,  bossen en vlaktes waar overal de traditionele villa’s van adelijke en/of rijke families te bewonderen zijn en is ideaal voor wandelaars en (geoefende) fietsers.

De belangrijkste monumenten van Fiesole zijn haar kathedraal, de Dom, de badia Fiesolana en het klooster van San Francesco dat schitterend gelegen is op de top van de heuvel van het stadje en waarvandaan het uitzicht over Florence en omgeving werkelijk spectactulair is. Vanaf het centrale plein Piazza Mino kunt u het kooster te voet bereiken via een wandeling langs de trappen met prachtig uitzicht.

Fiesole beschikt over een afgesloten archeologisch gebied waar zich o.a. een imposant Romeins theater bevindt en waar u het Archeologische museum kunt bezoeken. Een ander museum dat zeker de moeite waard is, is het museum Bandini waar zich vooral belangrijke relegieuze kunst bevindt. De rijkdom en belangrijkheid van haar inwoners heeft er al honderden jaren voor gezorgd dat Fiesole beschikt over talrijke parken en openbare tuinen die het stadje een ‘luxe’ indruk verlenen. Van enkele belangrijke villa’s  zijn de tuinen te bezoeken, Villa Peyron al Bosco di Fontelucente en de terrastuinen van de villa Medici zijn de interessantste.

5e252              5f252              5g252_1

            -

Borgo San Lorenzo:  ligt in de Mugello streek ten noorden van Florence en heeft een nog mooi intakt zijnd middeleeuws centrum met resten van stadsmuren en met de toegangspoorten Porta Fiorentina en Porta dell’ Orologgio. Het palazzo Comunale en palazzo Pretorio (tegenwoordig bibliotheek) zijn erg fraai. Palazzo Pretorio was vroeger gerechtsgebouw en gevangenis  en de stemma (familiewapens) van de waardigheidbekleders vindt u overal op haar gevel.  De Pieve (kerk) di San Lorenzo is een van de meest antieke Romaanse Pieves (10e eeuw) en herbergt belangrijke middeleeuwse kunst waarvan een Madonna toegeschreven aan Giotto het hoogtepunt is. Een bezoek waard is het Klooster van Santa Caterina. In Villa Pecori Geraldi bevindt zich het museum della Manifattura Chini waar werk van de familie Chini en dan speciaal Galileo Chini te zien is. Fresco’s en keramiek, pottten en vazen zeer figuratief en vaak in ‘liberty’ stijl. 

5i252              5h252              5j252

            -

Crete Senese: bevinden zich ten zuid-oosten van Siena en bieden een onvergetelijk spectakel. Het landschap dat zo’2,5 miljoen jaar is ontstaan wordt wel eens vergeleken met een maanlandschap. Kale heuvels met hier en daar een cipres, uitgestrekte golvende akkers met sporen van traktoren. Eenzame boerderijen op heuveltoppen en kleine meertjes die het regenwater opgevangen hebben. Kleuren die varieren van grijs, naar bruin, van geel naar rood en van groen naar paars. Als u de weg van Monteroni d’Arbia naar Asciano volgt komt u centraal door het mooiste gedeelte van de Crete.  Gaat u van deze weg niet ver voor Asciano richting Buonconvento dan ontmoet u het klooster l’Abazzia di Monte Oliveto Maggiore gesticht door San Bernardo Tolomei in de 13e eeuw. Het klooster is uniek gelegen, heeft prachtige gebouwen en zelfs een eigen wijn- en olijfoliekelder die u kunt bezoeken.  

5l252              5m252              5k252

            -

Cortona: is een van die unieke parels die slechts Toscane u kan bieden. Tegen de grens met Umbrië, prachtig gelegen, op zo’n 600 hoogte, biedt het uitzichten over de gehele Val di Chiana. Cortona is van Etruskische oorsprong en nog vrijwel geheel ommuurd (circa 3 km muren). Tijdens een wandeling door haar straten, die vaak steil zijn, voelt u de 2.500 jaar geschiedenis  van deze stad aan den lijve. Maak uw wandeling echter als het kan niet alleen door de vlakke Via Nazionale maar ook door haar zijstraten en u zult beloond worden.  Tientallen prachtige palazzo’s alom, de een nog fraaier dan de ander waarvan het geweldige palazzo Comunale direct bij het centrale plein Piazza della Republica  het hoogtepunt vormt. Er bevinden zich zo’n 25 kerken binnen de stadsmuren van Cortona waarvan u de Dom en de Basiliek van Santa Margherita (boven de stad, te bereiken via een mooie wandeling evenals het fort del Girifalco) niet mag missen.  Het theater Signorelli is een bezoek meer dan waard.  Het fort boven de stad genaamd Fortezza del Girifalco.

5o252              5p252              5q252

Het museum Diocesano biedt werk van Fra Angelico en van Trittico di Cortona.  Het museum dell’ Academia Etrusca e della Citta di Cotona belicht de geschiedenis van de stad en laat vele vondsten uit de Etruskische tijd zien. Het Archeologische park van Cortona mag tijdens uw bezoek niet ontbreken.  Elf verschillende opgravingen, Etruskische muren, Romeinse wegen enz. enz,  met daaronder als hoogtepunt de Secundo Tumulo del Sodo een tombe (graf) uit de 5e eeuw vòòr Christus met monumentale trappen gedecoreerd met allerlei sculpturen.  De Eremo Francescano Le Celle het eerste klooster dat de heilige Franciscus zelf stichtte in 1211 en dat heden ten dage nog door enkele paters bewoond wordt, vindt u in de heuvels op enkele kilometers van de stad.

5u252              5v252              5w252

            -

Mugello: is de streek even ten noorden van Florence waarin  de rivier de Sieve stroomt. De Mugello kenmerkt zich door een keten van heuvels en bergen aan haar grenzen die langzaam aflopen naar de vlaktes in het stroomgebied van de rivier.  De belangrijkste plaatsen in de Mugello zijn Borgo San Lorzenzo (zie elders), Barberino di Mugello (direct aan de snelweg A1 met een zeer grote Outlet met alle bekende merken), Vicchio (mooi antiek stadje, de geboorteplaats van Giotto), Dicomano, San Piero a Sieve (enorm ‘verborgen’ Medici fort) Scarperia (erg mooi kasteel met binnenplaats en beroemd om het vervaaardigen van messen) en Vaglia.

De Mugello beschikt over bergen in de vorm van uitlopers van de Apenijnen en wordt door heuvel Monte Giovi gescheiden van Florence en de Arno-vallei. In de Mugello vindt u diverse kastelen en grote villa’s die behoorden tot de familie de Medici, de heersers van Florence. 

Centraal in de Mugello bevindt zich het kunstmatig aangelegde meer Lago di Bilancio met vele watersport mogelijkheden.  Het Mugello racecicuitbij Scarperia  is beroemd om haar MotoGp van Italië.

5r252              5s252              5t252

            -

Sansepolcro: is een prachtige stad die vaak niet op waarde geschat wordt. Sansepolcro bevindt zich in het uiterste oosten van Toscane en is de geboorteplaats van een van de gootste kunstenaars uit de Italiaanse geschiedenis: Piero della Francesca. De stad ontstond in het jaar 1000 toen 2 pelgrims die terugkeerden van het heilige Land een relikwie van de heilige Sepolcro meebrachten en deze hier in een kapel bewaarden. 

Sansepolcro is nog gedeeltelijk ommuurd, vooral bij de toegang Porta Fiorentina zijn nog mooie stukken te zien. In haar antieke centrum bevinden zich talloze prachtige palazzo’s waarvan palazzo Pichi, palazzo Giovagnoli, palazzo Pretorio en palazzo della Laudi, palazzo Bofolci en palazzo Ducci-del Rosso de mooiste voorbeelden zijn.  Het plein Piazza di Torre Berta, met haar middeleeuwse toren (genaamd Berta) is een prima startpunt voor een wandeling door het centrum.
De schitterende kathedraal van de stad herbergt volop middeleeuwse kunst van o.a. Pietro Vannuci, Il Perugino en anderen. De kerk del Buon Gesù is apart, in haar bouwstijl lijkt ze meer op een palazzo dan op een kerk. Diverse andere kerken herbergen prachtige altaren en middeleeuwse kunst. De San Francesco, de San Lorenzo,  de San Michele Arcangelo en de San Sepolcro zijn een bezoek meer dan waard. De Santa Maria delle Grazie beschikt o.a. over belangrijke fresco’s van Il Cherubino.  Het museum Museo Civico heeft een imposante hoeveelheid middeleeuwse en relegieuze kunst te beiden met natuurlijk diverse werken van Piero della Francesca als hoogtepunt. Het is ook mogelijk het geboortehuis van Piero te bezoeken, dat tegenwoordig een museum herbergt. Het grote Fort, Fortezza Medicea,  gebouwd in de 16e eeuw op voorspraak van Cosimo de Medici mag tijdens uw bezoek niet ontbreken. Op elke 2e zondag van september wordt op Piazza Berta een antiek riddertoernooi gehouden waar de rivaliteit met het nabijgelegen Gubbio het hoofdthema is.

Een wandeling door het oude centrum van Sansepolcro heeft als extra attractie de aanwezigheid van talloze specialiteitenwinkeltjes waar de traditionele producten van de streek, wijn, olijfolie, marmelades, honing en handwerkproducten aangeboden worden.

5x252              5z252              5y252

            -

Casentino: is de streek ten noorden van Arezzo waar de river de Arno ontspringt en omgeven is door aan de ene zijde de PratoMagno heuvels en de andere zijde de Tosco-Romagnolo Apenijnen. De Casentino is uniek qua natuur met haar vele bossen en het nationale natuurpark Foreste Casentinesi. De Monte Faltrona en Campigna zijn prachtige wandelgebieden. Door haar vele verborgen kastelen, kloosters en prachtige middeleeuwse dorpjes maakt de Casentino een mystieke indruk. 

Steden als Poppi (zie elders), Pratomagno, Bibbiena, Camaldoli en Pratovecchio en kloosters als La Verna (misschien wel het mooiste klooster van Italië) en Camaldoli zijn van een ongekende schoonheid. De 3 kastelen die de Casentino het meest representeren zijn het kasteel van Poppi, het kasteel van Romena en het kasteel van Porciano. De ‘alto’ Casentino, het hooggelegen gedeelte tussen Poppi en Stia is een bezoek meer dan waard, deze streek is van oudsher meer gericht op Florence terwijl het zuiden van de Casentino altijd meer richting Arezzo georiënteerd was.  De Casentino is nog niet overlopen door het toerisme en u kunt er vaak nog de ‘antieke atmosfeer’ voelen die Toscane eeuwenlang moet hebben beheerst. 

6a252              6c252              6b252

            -

Poppi: is de belangrijkste (en wellicht mooiste) stad in de Casentino streek. Met haar kasteel (13e eeuws van de graven van Guidi) is Poppi al van verre te zien en maakt direct indruk op de bezoeker. Het oude centrum, gelegen op een heuvel,  is nog steeds volledig ommuurd. Het beklimmen van de toren van het kasteel, de kapel van de Conti Giuidi die prachtig gedecoreerd is met fresco’s en de bibliotheek van Poppi (25.000 manuscripten) zijn de belangrijkste attracties.
Een bezoek meer dan waard is ook het klooster van San Fedele dat naast haar imposante structuur ook een schatkamer vol middeleeuwse kunst is. De kerk Santi Marco en Lorenzo en het Oratorium van de Madonna del Morbo mogen tijdens een bezoek aan Poppi niet ontbreken. Het gehele antieke centrum is een bezoek echter meer dan waard. Ga het stadje binnen via de antieke Porta Fronzola en u zult onmiddellijk de Torre dei Diavoli zien waarna uw wandeling door smalle straatjes,  poorten, verborgen hoekjes en langs imposante palazzo’s  een belevenis wordt. 

6d252              6e252              6f252

            -

Chianti: is grofweg de streek gelegen in de driehoek tussen de steden Florence, Siena en Arezzo en is natuurlijk vooral bekend om haar wijn (de flessen met de ‘zwarte haan’). Overal zult u in deze streek dan ook omringt zijn door wijnvelden en het is vrijwel altijd mogelijk om in de landhuizen, robuuste uit natuursteen opgetrokken boerderijen, villa’s of zelfs kastelen van de wijnboeren een proeverij mee te maken of de wijnen aan te schaffen.

De Chianti-streek is echter meer. Ten eerst is ze van een ongekende schoonheid, rollende heuvels, zonnebloemvelden, olijfboomgaarden, wijnvelden, kastelen, kloosters, kerken, antieke dorpjes en verborgen schatten bevinden zich hier altijd op korte afstand.  De belangrijkste steden en dorpen zijn Greve (zie elders), Radda (wandeling door haar antieke centrum, palazzo del Podestà en het klooster van Sant Maria in Prato met kunst verzameld uit de antieke kerken uit de omgeving) , Castellina  (op een heuvel boven de valleien van de Pesa en de Elsa, van origine Etruskisch en het centrum herbergt talloze intersante gebouwen.
De Rocca met haar toren met kantelen, het Etruskisch museum, de gehele Via delle Volte met prachtige uitzichten), Gaiole (twee belangrijke forten, Santa Maria a Spaltenna en Vertine met resten van een 10e eeuws kasteel),  Castelnuovo Berardenga (prachtig 14e eeuws kasteel, museum over het Chianti-landschap en haar geschiedenis, idylisch, klein goed behouden centrum), San Casciano val di Pesa (de kerk Della Misericordia), Barberino Val d’Elsa (de antieke Porta Senese, de prachtige stadsmuren, palazzo Pretorio en palazzo Comunale), Panzano (de stadsmuren, resten van het kasteel dat diende om Florence te beschermen tegen Siena, de Santa Maria kerk en de Pieve di San Leonino).

6h252              6g252              6i252

            -

Greve: gelegen in het midden tussen Florence (30 km) en Siena (40 km) is de belangrijkste stad van de Chianti regio, beroemd om haar wijn en schoonheid van haar middeleeuwse centrum vooral rond het centrale  plein Piazza Matteotti dat aan drie zijden omgeven is door loggia’s ('s zaterdag een gezellige markt). 
Op het plein bevindt zich de antieke (sinds 1729) slagerij Falorni beroemd om haar kwaliteitsvleeswaren.  Het palazzo Comunale, het standbeeld van Giovanni da Verrazzano, de kerk Chiesa di Santa Croce, het museum Museo di Arte Sacra (religieuze kunst), museum van de wijn, Museo del Vino.
Op 2 km van Greve is een bezoek meer dan waard de oude Borgo Montefioralle, geheel gefortificeerd op de top van een heuvel  waar de zeeman Antonio Vespucci geboren is. Een bezoek aan Greve is niet compleet zonder een proeverij van haar wijnen die op vele plekken in het centrum en daarbuiten mogelijk is.  

6k252              6j252              6l252

            -

Lucignano: bevindt zich centraal in de Val di Chiana en is een van de mooiste Toscaanse stadjes. Met haar elipsvormige stadsmuren en rondlopende straten en haar prachtige middeleeuwse centrum is Lucignano werkelijk een briljantje. Het ontwerp van haar centrum is een staaltje van hoogstaande Middeleeuwse architektuur.
Als men binnenkomt via de Porta San Giusto verdeelt Lucignano zich in twee gedeelten. Gaat men naar links in de Via Roma dan komt men in dat gedeelte waar vroeger de armere bevolking woonde en de palazzo’s en gebouwen wat bescheidener zijn. Gaat men naar rechts in de Via Matteotti dan komt men in het ‘rijke’ gedeelte van het centrum waar u de prachtige renaissance palazzo’s van de edelen vindt.

Belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: het schitterende Palazzo Comunale, tegenwoordig gemeentelijk museum, Museo Comuale biedt een schat aan belangrijke middeleeuwse kunst waarvan de 2,60 meter hoge Gouden Boom of Boom van het Leven een werkelijk uniek voorbeeld is. De kerken van San Biagio en die van San Francesco, de kerk van San Giuseppe en die van de Santissma Annunziata. Het santuario van Santa Maria delle Querce en het klooster van de Kapucijner paters. De Collegiata van San Michele Arcangelo waar u een schat aan middeleeuwse kunst vindt. Het fort van de Medici (Medicea) en het fort de Rocca Senese. De prachtige stadsmuren met de toegangspoorten Porta San Giusto en Porta San Giovanni (beiden poorten dateren uit 1371).  Lucignano is een heerlijke stadje om een middag in rond te zwerven.

6n252              6m252               6o252

            -

Cecina/Vada: Cecina is een badplaats die in de zomer haar inwoneraantal verdrievoudigt. Rondom Cecina vindt u talrijke campings, hotels en B&B’s. Het toeristengedeelte is genaamd Marina di Cecina en biedt ondanks de vele toeristen toch nog volop rust. De zee is er relatief rustig (langzaam oplopende diepte) en de in zee stekende landgedeelten (pinete) bieden volop plek aan iedereen.
De kust ontvangt jaarlijks de Blauwe vlag voor haar prima kwaliteit van water, strand en serviceaanbod. Het waterpark Acqua Village is een van de attracties van Cecina. Het direct aan het stadje grenzende dorp Vada gaat er prat op de meest azuurblauwe zee en witte stranden van het vaste land van Italië te bezitten. De kleur van het zand als ook die van het water zijn echter terug te voeren op de Solvay fabriek (1 km van de kust) die hier al sinds 1914 Calciumcarbonaat produceert en loost.
Het oudere gedeelte van Cecina bezit een tiental kerken. Richting San Vincenzino vindt u een archeologisch park en in een 17e eeuwse villa biedt Cecina de bezoeker ook een archeologisch museum met vondsten vanuit de gehele vallei van de rivier de Cecina daterend vanaf de prehistorie, etruskische periode tot de middeleeuwen.

6p252              6q252               6r252

            -

Elba is een eiland in het zuiden van Toscane op circa 10 km van de kust en is met haar 223 km2 het op twee na (Sicilie en Sardinie) grootste eiland van Italie. Elba is in het westen bergachtig (hoogste top 1.018 meter), in het centrum vrijwel vlak (hier bevinden zich de voornaamste stadjes) en in het oosten heuvelachtig. De zuidwestkust, genaamd Cosata del Sole, is de voornaamste toeristenplek van het eiland. Hier zijn de stranden ruim en het water van de zee is azuurblauw.  De voornaamste attracties voor een bezoek: de twee plekken waar Napoleon tijdens zijn verbanning op het eiland verbleef bevinden zich beiden in Portoferraio, Palazzina dei Mulini (tegenwoordig Nationaal Museum) en op 5 km van de stad Villa San Martino. In Portoferraio kunt u ook het kleine maar mooie museum dei Cimeli Napoleonici kunt bezoeken.

De archeologische musea della Linguella, Rio Elba en di Marciana (in Marciana), de Pinacoteca Foresiana.

Kerken: Het Santuario di Monserrato, het Santuario della Madonna del Monte (bij Marciana), de Dom van Portoferraio en ook in Portoferraio de Chiesa della Misericordia waar een relikwie van San Cristino, de beschermheilige van Elba bewaard wordt.
Diverse forten en militaire vestigingen zijn een bezoek meer dan waard: in Portoferraio vindt u de Bastioni Medicei (groot fort op 4 nivo’s),  het defensiesysteem van Portoferraio bestond uit Forte Falcone, het Forte Stella en het Forte della Linguella. De prachtige ruines van het antieke kasteel del Volterraio (in de heuvels aan de andere kant van de baai) kunt u al vanaf de veerboot zien.
Het grote palazzo della Biscoteria, de kazerne de Laugier, de opgravingen van Romeinse villa’s bij Portoferraio genaamd Villa della Linguella en aan de overkant van de baai Villa delle Grotte, de huizen waar de moeder van Keizer Napoleon tijdens zijn verbanning woonde.
Le Case di Letizia (haar naam) vindt u in Portoferraio en Marciana. De voornaamste toeristenattracties zijn echter nog steeds de stranden, de kleine dorpjes op de flanken van de heuvels en de talloze romantische en intieme hoekjes met prachtige uitzichten (Monte Capanne!) die het eiland overal te bieden heeft.

6t252              6u252              6s252

            -

Apuaanse Alpen zijn een bergketen in het noorden van Toscane tussen de rivieren de Magra en de Serchio. De hoogste top is die van de Monte Pisanino en bereikt 1946 meter. In de Apuaanse Alpen bevinden zich diverse wandelpaden (voor geoefende wandelaars), Casoli, de Capezzano Monte, de Stamezza en de Strada interotta zijn de bekendste. Tijdens deze wandelingen worden diverse Rifugi (berghutten) aangedaan waarvan de Carrara, deNello Conti, Forte dei Marmi en de Adelmo Puliti door de CAI (Club Alpino Italiano www.cai.it) worden verzorgd. Bij de Monte Pisanino bevinden zich de rifugi van Val Serenaia en en die van Orto di Donna. In de Alpi Apuane bevinden zich circa 300 marmergroeven waaruit het beroemde marmer van Massa Carrara gewonnen wordt.

6v252              6w252              6x252       

            -

Garfagnana is de streek ten noorden van Lucca tussen de Apuaanse Alpen en de Tosco-Emilaanse Apenijnen waar de rivier de Serchio (Valle del Serchio) haar stroomgebied heeft. De prachtige natuur van heuvels, bergen en dalen en het vele groen maken de Garfagnana zeer aantrekkelijk voor wandelaars, sportklimmers en mountainbikers. 
Castelnuovo heeft een fraai middeleeuws centrum. Het stadje Barga is een klein juweel en behoort dan ook tot de Borgi Piu Belli d’Italia (de mooiste dorpen van Italie) en staat bekend als Citta Slow om haar vele restaurants van goede kwaliteit. De Pieve L’Oppia, de Porta Reale die toegang geeft tot het middeleeuwse centrum, talloze mooie palazzo’s, Loggia dei Mercanti en de Dom zijn de belangrijkste attracties. De Grotta del Vento (in het park van de Alpi Apuane) is een bezoek meer dan waard (let op de temperatuur in de grotten is constant maar fris: 10,7 graden), het 5.000 hectare grote natuurpark Parco dell’Orecchiella, het meer van Vagli met het verdwenen dorp (een kunstmatig meer gecreerd door een 92 meter hoge dijk, waarin zich de resten van het oude dorp Fabbriche di Careggine bevinden. Als het meer wegens onderhoud van de dijk leeg gelaten wordt zijn de resten een ware toeristenattractie en de antieke Borgo Isola Santa een intiem sprookjesachtig dorp aan de rand van een klein meer.

6z252              7a252              7b252

            -

Maremma is de streek in het zuid-westen van Toscane en is een beschermd regionaal Natuurpark. Belangrijkste attracties Capalbio (kasteel, heerlijk middeleeuwse sfeer, rondgang over de muren, Rocca Aldobrandesca, Arco Santo, Kerk van Sant Nicola enz, enz.) Massa Maritima (zie elders), Pitigliano (zie elders), Roselle (opgravingen van oude Romeinse stad), Vetulonia, Sovana (prachtige Etruskische Tomben en de in de rots uitgehakte San Sebastiano straat), Saturnia (mooi antiek stadje met middeleeuws centrum boven op travertine rots, de beroemde heilbaden van de Cascate del Gorello met water van 37 graden, bevinden zich op enkele kilometers afstand), Manciano (het fort op het hoogste punt van het dorp, de fontein op piazza Garibladi, de antieke stadsmuren (5 km lang) met nog 2 torens (van de oorspronkelijke 11), de San Leonardo kerk met klokkentoren en palazzo Nardelli).
Magliano (een overgetelijke eerste indruk met de imposante muren, torens, klokkentoren en daken van de huizen, ga door Porta San Giovanni en u wacht een heerlijke wandeling). Scansano (vooral beroemd om haar wijn: Morellino di Scansano). Scarlino (prachtig kasteel). Sorano (geheel intakt zijnde middeleeuwse borgo met fort).  
In de gehele Maremma vindt u daarnaast talrijke mini middeleeuwse dorpjes die u terugplaatsen in de tijd. Montemassi is zo’n borgo (te zien op het beroemde fresco van Simone Martini in het stadhuis van Siena).  

7d252              7e252              7c252

            -

Maremma zee:  op vakantie in de Maremma zijn aan zee de stranden van Albarese en die van Talamone gemakkelijk bereikbaar. Het mooiste strand is de Cala Violina bijgenaamd de Parel van de Maremma, de eilanden Giglio (waar het Cruiseschip La Concordia kantelde) met de gekleurde huizen van Gilio Porto (haven), het kasteel met ongeloofelijk uitzicht, de baai en torens van Giglio Campese en fraaie stranden, het eiland Giannutri (500 meter breed en 5 km lang en een paradijs voor duikers.
Het schiereiland Monte Argentario met de toeristenstadjes Porto Ercole en Potro Santo Stefano (beide oorspronkelijk kleine vissersplaatsjes) heeft volop stranden en is een geliefd schiereiland voor wandelaars. Castiglione della Pescaia is een heerlijk stadje in het noorden van de Maremma met mooie stranden, vissershaven en boven op de rots het oude centrum met kasteel, antieke muren, torens en schitterend uitzicht.
Marina di Grosseto is een rustige badplaats op 12 km van Grosseto met een zeer breed strand bekend voor surfers. Castiglioncello heeft 2 mooie baaien en straalt met haar prestigieuze villa’s van trots.
Punto Ala is een prestigeuze badplaats aan drie zijden door de zee omgegeven met fraaie stranden, vissershaven en talloze villa’s. Talamone tenslotte is een klein vissersdorp aan de Golf van Argentario met een prachtige baai, heerlijke stranden en vanaf de Rocca (het kasteel) een onvergetelijk uitzicht. Beneden aan de Rocca heeft u zicht op een erg mooi strand: Bagno delle Donne.

7j252              7i252              7k252 

            -

Pitigliano: is een tufstenen stadje in de Maremma streek van een welhaast sprookjesachtige schoonheid.  Hoewel het stadje niet over bijzondere monumenten beschikt zal een bezoek u nog lang in herinnering blijven om haar eenmalige atmosfeer, de smalle straatjes, de talloze kleine winkeltjes, de kleuren van de tufsteen en de weerbarstigheid van de palazzo’s.
Een bezoek meer dan waard: Fortezza Orsini, palazzo Orsini, kathedraal San Pietro e Paolo, het Joodse gedeelte van het oude centrum. Even buiten de stadsmuren kunt u bij een bezoek aan het Santuarium Madonna delle Grazie van een geweldig uitzicht genieten. Aan de straat richting Manciano bevindt zich een 16e eeuws Joods kerkhof. De zogenaamde Via Cave, in de rots uitgehakte Etruskische straten tot een nivo van wel 20 meter diepte, het Orsini park met surrealistische sfeer met beeldhouwwerken, ruines (san Francesco) en het oude Klooster (tegenwoordig privé woning). Het Etruskische graf Del Gradone, een in rots uitgehakte kleine tempel bevindt zich op de weg naar Sovana.  

7g252              7f252              7h252 

            -

Massa Maritima: is een heerlijke stad om een namiddag in rond te dwalen. Het middeleeuwse centrum is erg mooi. Het Piazza Garibaldi met kathedraal is van een onwerkelijke schoonheid. De kathedraal San Cerbone met het trappenbordes en prachtige klokkentoren, het palazzo della Podesta met familiewapens op haar gevel (tegenwoordig Archeologisch museum), palazzo Conti Biserno, en het palazzo Comunale maken het plein compleet. 
Intern is de kathedraal werkelijk prachtig, het doopfont, de Ark gemaakt door Goro di Gregorio ende Madonna met kind (van Duccio di Boninsegna!) zijn de hoogtepunten. In de hoofdstraat van de stad vindt u palazzo Albizzeschi en in Piazza Mansini bevindt zich palazzo dell’Abondanza met heer geweldige bron met schitterend fresco. De toegansgpoort Alle Silici met de toren met fraaie boogark.  Aan de andere zijde van de ark heeft u een prachtig uitzicht. Het museumcomplex van San Pietro al Orto met de kerk van San Agostino, de ontwijde San Pietro kerk en het klooster dat tegenwoordig een museum van zowel modern als relegieuze kunst herbergt vindt u aan het einde van Via Diaz. Museo della Miniera met haar 700 meter lange mijngangen verdeelt in 3 galerijen bevindt zich in een oude Travertinmijn en is een bezoek meer dan waard.  De gemeentelijke antieke Olijfolieperserij kunt u bezoeken.  Buiten de stad bevindt zich het Archeologische park (vlakbij het meer van Acessa). 

7m252              7l252              7n252 

            -

Costa degli Etruschi: (met als onderdeel de Golfo di Baratti) is de kuststreek die zich uitstrekt ten zuiden van Livorno tot aan Piombino. De streek is bekend om haar mooie stranden, pijnboombossen, archeologische vondsten, Etruskische geschiedenis, middeleeuwse dorpjes en wijnen. Castiglioncello en Quercianella net onder Livorno hebben rotsstranden. Vanaf Rosignano tot Piombino beschikt de kust veelal over zandstranden. Cecina (zie elders), Vada (zie elders), Bibbona (middeleeuws dorp omringd door prachtige natuur). In het historisch centrum met nauwe straatjes en mooie palazzo’s bevinden zich de kerk van San Iliario (11e eeuw), de kerk van San Giuseppe en het mooie palazzo Comunale , Castagneto (Castagneto Carducci is een heerlijk middeleeuws dorp met fantastische uitzichten, enkele mooie palazzo’s, het kasteel en de kerken van San Lorenzo en ss Crocifisso zijn de hoogtepunten), San Vincenzo (modern stadje met heerlijke zandstranden, prachtige schaduwrijke pineta met bossen en wandelroutes), Suvereto (een middeleeuwse borgo met binnen haar stadsmuren, harmonische architektuur, mooie palazzo’s, enkele kerken en een mooie omgang).

7r252              7t252              7s252

Bolgheri (10 km van zee), de lange toegangsweg (4,5 km) met cipressen is een belevenis op zich. Het middeleeuwse centrum met muren, het kasteel, de antieke huizen en winkeltjes geven Bolgheri een unieke sfeer. Bolgheri is daarnaast vooral beroemd om haar excellente wijnen. Baratti (Etruskisch van oosrprong met enkele Etruskische grafheuvels, de kapel San Cerbone,  de toren in de haven en het archeologische park Val di Cornia), Populonia (van Etruskische oorsprong (enige Etruskische stad aan zee), haar kasteel,  antieke muren, het park met de Necropoli (Etruskische graven), het Etruskisch museum in het stadje, Museo Etrsco Gasparri, prachtige uitzichten op zee. Piombino tenslotte lijkt op het eerste gezicht niet aantrekkelijk maar een bezoek aan haar historisch centrum zal u verbazen. Il Torione, il Revelino, het palazzo La Casa delle Bifore, de bronnen bij de haven, het palazzo Nuovo (tegenwoordig Archeologisch museum), de nauwe straatjes die u naar het kasteel voeren en het uizicht op de kust en de eilanden vanaf Piazza Bovio zullen u bekoren.   

7o252              7p252              7q252

            -

Anghiari: is een werkelijk schitterende middeleeuwse Borgo gelegen vlakbij de grens met Umbrie niet ver van Cita di Castello. Anghiari behoort tot de mooiste Borgo’s van Italie. Anghiari is beroemd om de slag tussen de Fiorentijen die samen met de Pauselijke legers in 1440 tegen de Milanezen vochten (in het stadje is een museum gewijd aan deze slag). Het middeleeuwse centrum van het Anghiari is vrijwel geheel ommuurd en van een ongekende schoonheid. Tientallen intieme straatjes en knusse pleintjes (piazza Mameli!) vormen de achtergrond voor talloze prachtige palazzo’s en kerken. Palazzo Pretorio en palazzo Marzocco zijn de hoogtepunten. Van de talloze kerken en pieves zijn de San Bartolomeo en de kapel van de Misericordia de bekendste. Op vele plekken heeft u een prachtig zicht over de vallei van de Tiber. Anghiari staat ook bekend om de vele winkeltjes met allerlei artikelen van vakmensen op allerlei gebied. Specialiteit zijn de vele antiekwinkeltjes. Curieus is het feit dat van alle standbeelden van Garibaldi die er in Italie staan (het moeten er duizenden zijn), het beeld in Anghiari het enige is dat naar Milaan wijst, alle anderen wijzen richting Rome. In de buurt zijn een bezoek meer dan waard: Monterchi (prachtig plaatsje) en Caprese Michelangelo (geboortedorp van Michelangelo).

1agoed               1bgoedgif              1cgoedgif

            -

Montecarlo: is een mooi middeleeuws dorp op een heuvel niet ver van Lucca (18km). Montecarlo is vooral beroemd om haar wijnen. Het dorp heeft nog veel van haar originele stadsmuren behouden.De stadspoorten Porta Nuova, Porta Fiorentina (Toren del Belvedere), Porta Lucca en Porta Pescia. De kerk van Sant Andrea. Het theater ‘dei Rassicurati’. Palazzo Pretorio (op de Piazza Francesco Carrara kunt u de antieke familiewapens nog zien).Op een hoogte van 165 meter heeft u hier vaak prachtige uitzichten. De langgerekte hoofdstraat van het dorp heeft enkele zeer goede restaurantjes te bieden waar u vanzelfsprekend de locale wijnen kunt proeven. Even buiten het stadje (richting Pescia) bevindt zich de mooie Pieve (kerk) van San Piero in Campo.

1aokeegif               1bokeegif              1cokeegif

            -

Montecatini: bestaat uit 2 gedeeltes. In Montecatini Terme bevinden zich de wereldberoemde heilbaden. Montecatini alto bevindt zich op de heuvel en is de originele middeleeuwse borgo. Beiden zijn verbonden door de oudste nog werkende klimtrein ter wereld (1898). Tip: een heerlijk wandelpad (wel wat stijl) genaamd La Corta is ook een verbinding!

Montecatini terme is een toeristenplaats sinds einde 19e eeuw en beschikt dan ook over talloze stijlvolle antieke hotels (Gambrinus!). De prachtige heilbaden, vooral Terme Tettuccio (Galleria delle Bibite) en Terme Tamerici zijn een bezoek meer dan waard. Het palazzo Comunale, de kerken van San Pietro en van de Assunta. In Montecatini Alto (op bijna 300 meter hoogte) heerst een onwerkelijke bijna surrealistiche sfeer. La Torre del Castel Nuovo (De toren met de klok), hotel Le Maschere, de kerken van Carmine, San Pietro, van de heilgen Jacopo en Filippo en het klooster met kerk van Santa Maria a Ripa zijn de moeite waard. Het centrale plein(tje) met de Liberty-stijl decoraties van het Theater dei Risorti.

1aprima               1bprimagif              1cprimagif

            -

Reggello: is gelegen ten zuid-oosten van Florence en de river de Arno stroomt daar haar grondgebied. Reggello is vooral beroemd om de kwaliteit van de olijfolie die hier geproduceerd wordt. De natuur romdom Reggello is fascinerend. De Balze zijn grillige rotsformaties die men vrijwel nergens anders vindt en in de uitgestrekte bossen van Sant ‘Antonio en Vallombrosa kunt u heerlijk wandelen en zoeken de stadsbewoners van Florence in de zomer verkoeling. In deze bossen vindt u een van de beroemdste kloosters van Italië, de Abdij van Vallombrosa. Een prachtig kloostercomplex met eigen museum. In het stadje zelf is het palazzo Comunale met fraaie familiewapens op haar gevel een bezoek meer dan waard, het plein Piazza Potente met haar mooie booggalerijen,  het museum Massacio herbergt belangrijke middeleeuwse kunst, die u ook vindt in de kerk van San Jacopo.Op 2 km van Regello vindt u de kerk van San Margherita a Cancelli. In het gehucht Cassia bevindt zich een schitterende Pieve (kerk) de Romanico di San Pietro. In Sociana zijn de kerken van San Clemente en van Santa Maria erg mooi. Het verlaten kasteel en het park van Sammezzano zijn van een onnatuurlijke en bijna surrealistische schoonheid.

reggello-2a               reggello1a               reggello3a

            -

De Val’D’Arno: (de vallei van de rivier de Arno) het gebied dat zo genoemd wordt bevat niet het hele stroomgebied van de rivier. De gedeeltes waar de rivier stroomt in de Casentino, in de Val di Chiana, de Val d’Ambra, de Val di Sieve, de Val d’Elsa en de Valdera worden geen Val D’Arno genoemd. Het overige stroomgebied van de river  is onderverdeeld in 2 gedeeltes.  Het gedeelte tussen Arezzo en Florence heet de Val D’Arno Superiore en het gedeelte tussen Montelupo en Pisa heet de Val D’Arno Inferiore. De Val D’Arno Superiore bestaat uit Laterina, Ponticino, Montevarchi, San Giovanni Valdarno, Levane, Figline Valdarno, Terranuova Bracciolini, Incisa Valdarno, Castelfranco di Sopra, Pian di Sco, Reggello en Rignano sull'Arno.Hier,vlakbij Pontassieve, stroomt de Sieve in de Arno.  Door deze samenkomst van riveren werden de overstromingen in Florence (ook de beruchte uit 1968) veroorzaakt. De rivier de Sieve bracht veel water uit de heuvels en de Dolomieten naar de Arno. In Florence gelden dan ook de gezegdes: Se Sieve non cresce, Arno non Esce. (Als de Sieve niet groeit zal de Arno niet uittreden) en Arno non esce se Sieve non mesce (De Arno overstroomt niet als de Sieve niet knoeit). Vanaf Pontassieve is de Arno dan ook een veel grotere rivier.
De Val d’Arno inferiore bestaat  uit de gemeentes Monteluop Fiorentino, Capraia e Limite, Empoli, Fucecchio, Castelfranco di Sotto, Santa Croce sull'Arno, Montopoli in Val d'Arno, San Miniato, Pontedera, Cascina en Pisa.

valdarno1a               valdarno2a               valdarno3a

            -

Val di Chiana: is het gebied dat grofweg begrenst wordt door de Provincies Arezzo en Siena in Toscane en die van Perugia en Terni in Umbrie. Het gebied heeft een Etruskische geschiedenis waarvan vooral rond Arezzo, Cortona en Chiusi nog veel sporen terug te vinden zijn. Vanaf 295 voor Christus zijn de Romeinen de heersers in de Val di Chiana en in de middeleeuwen waren de Florentijnen en de Pauselijke staat van grote invloed op het gebied. Vanaf Etruskische tijden is de Val di Chiana beroemd om haar wijnen (zowel rood als wit), (een gedeelte van de Val di Chiana maakt onderdeel uit van het Chianti gebied), haar excelente kwaliteit van olijfolie en als geboortegrond van het Chianina rund. 

Het gebied is heuvelachtig met een centraal vlak plateau. Heuvels met eenzame boerderijen, cipressen, zonnebloemvelden, wijngaarden, olijfboomgaarden, middeleeuwse dorpen en stadjes, kerken en kloosters en het Trasimeense binnenmeer maken van de Val di Chiana een uniek gebied.

Gemeentes die deel uit maken van de Val di Chiana zijn: Arezzo, Castiglion Fiorentino, Civitella in Val di Chiana, Cortona, Foiano della Chiana, Lucignano, Marciano della Chiana, Monte San Savino, Cetona, Chianciano Terme, Chiusi , Montepulciano, San Casciano dei Bagni, Sarteano, Sinalunga, Torrita di Siena, Trequanda, Castiglione del Lago, Panicale, Paciano, Città della Pieve, Fabro, Monteleone d'Orvieto,Tuoro sul Trasimeno

Een van de grootste winkel-outlets van Italie heet de Val di Chiana en bevindt zich direct aan de snelweg A1 vlakbij de afslag Val di Chiana.

valdichiana1a               valdichiana3a              valdichiana2a

            -

Pietrasanta: is een stadje in de Versillia streek. Op het plein Piazza del Duomo vindt u de prachtige Dom van San Martino met belangrijke middeleeuwse kunst en er naast het fraaie Batisterium. De kerk en het klooster van San Francesco zijn een bezoek meer dan waard. Enkele mooie palazzo’s zijn palazzo Pretorio, palazzo Morroni (tegenwoordig archeologisch museum), palazzo della Posta en palazzo Panichi. Het kasteel Rocca di Sala domineert nog steed het historisch centrum.

Even buiten Pietrasanta, de schitterende Pieve (kerk) van Santo Stefano, op de weg naar Valdicastello (links tussen de olijfbomen) de Pieve van de heiligen Giovanni en Felicita. Het achterland van Pietrasanta is erg mooi met de heuvels en bergen die langzaam aflopen naar zee.

Het gedeelte aan zee van Pietrasanta heet Marina di Pietrasanta en heeft circa 5 km prachtige zandstranden (vaak 200 meter breed) en een perfecte toeristische infrastructuur te bieden.

pietrasanta1a              pietrasanta4              pietrasanta2a

            -

San Miniato: ligt op een bijzondere plek. In de middeleeuwen was hier het kruispunt van 2 belangrijke wegen.  De Via Francigena (die midden- en noord Europa verbond met Rome) en de weg die van Florence naar de zee, Pisa en Lucca voerde.  Dit heerlijke middeleeuwse stadje staat vol kerken en monumenten. Het kasteel van Keizer Otton 1. De prachtige Rocca (officieel de toren van Frederico) staat op het hoogste punt boven de stad en ziet men al van verre.  Op het plein Prato del Duomo staat de Kathedraal uit 1200 met haar gevel met keramiek. Aan een van de zijden van dit schitterende plein kunt u afdalen via een 5 delige trap omgeven door bloemperken. De wandeling naar de Rocca is vanaf hier erg mooi.  Naast de Kathedraal vindt u het museum  Diocesano d’Arte Sacra, met kerkelijke en heilige kunst. Het palazzo Comunale is binnen nog hetzelfde als in 1300. Palazzo dei Vicari en palazzo Bonaparte zijn zeer de moeite waard.  Het mooie klooster van San Francisco. De kerken die een bezoek waard zijn: Sant Stefano/San Michele, SS. Crocifisso, Loretino, SS. Annunziata en San Jacopo/Santa Lucia. Het klooster van San Domenico en het Palazzo van de Bisschop zijn ook bijzonder mooi. Als laatste is nog vermeldenswaard dat San Miniato een zeer bekend culinair stadje is met Tartufo als haar meest beroemde product. 

san-miniato-1              san-miniato-2              san-miniato-3

            -

Forte dei Marmi: is de noordelijkste gemeente van de Versilia (zie elders) streek en staat van oudsher bekend als mondaine badplaats. Talrijke villa’s met grote tuinen werden er door de rijken der aarde sinds de 19e eeuw gebouwd. De antieke Pontile die ruim 300 meter in zee steekt, diende om de marmerblokken uit de bergen naar de schepen te brengen en is tegenwoordig een toeristische bezienswaardigheid net als het 18e eeuwse kleine Fort (dat de naam gaf aan Forte dei Marmi). Van de villa’s zijn Villa Antonietta, Casa Mann Borghese, Villa Bertelli en Villa Agnelli het meest aan te bevelen.Het museum van de beeldhouwer Ugo Guidi (gevestigd in het huis van de artiest) is een bezoek meer dan waard terwijl de collectie van het museum della Satira e della Caricatura (gevestigd in het Fort) even merkwaardig als prachtig is. Voor velen is het aantrekkelijkste van Forte dei Marmi echter haar centrum waar vele exclusieve en mondaine winkels en boutiques alles aanbieden wat men begeert. Natuurlijk beschikt de stad daarnaast ook over een prima strand met alle faciliteiten en een perfecte toeristische infrastructuur.

forte_dei_marmi1             forte-dei-marmi2               forte-dei-marmi3

            -

Versilia: is het gebied tussen deTireense zee en de Apuaanse Alpen en bevat de dorpen en steden: Viareggio, Torre del lago, Forte dei Marmi, Pietrasanta, Marina di Pietrasanta, Camaiore, Lido di Camaiore, Massarosa, Stazzema en Seravezza. De Versilia is een van de bekendste Italiaanse zeevakantiebestemmingen en herbergt talrijke mondaine plaatsen. Hoewel de Versilia van oudsher bekend staat om haar nachtleven en vertier is er de laatste jaren een tendens om vooral in te zetten op cultureel toerisme (Pietrasanta neemt hierin het voortouw), wat geleidt heeft tot een meer diverse opbouw van het toerisme. De Versilia beschikt over brede zandstranden en een uitstekende toeristische infrastructuur.

versilia2               versilia1               versilia3

            -

Camaiore: bevindt zich ten zuid-oosten van de Apuaanse Alpen aan de rand van de vlakke kuststreek La Versilia (zie elders). Binnen de gemeentegrenzen kunt u van de stranden zonder onderbreking de hoogste toppen van de Apuaanse Alpen bereiken. De gehuchtjes Greppolungo (met de beroemde grot all’ Onda), Metato (kerk van Santa Maria Assunta), Montebello (ruines van het kasteel), Monteggiori (middeleeuws fort), Capezzano Pianore (Villa Borbone), Pedona (kerk van San Jacopo), Nocci (Villa’s Montecatini en Bartolomei), Montemagno en Valpormaro (worden doorsneden door de middeleeuwse pelgrimsweg Via Francigena), Pieve (kerk van San Giovanni Battista), Gombitelli (nabij Monte Calvario) en Migliano (kerk van San Martino) zijn allen een bezoek meer dan waard. Het centrum van Camaiore herbergt enkele mooie palazzo’s: palazzo del Vicario (Piazza San Bernardino), Palazzo Papini, Palazzo Tori-Massoni en het Palazzo del Municipio. De Badia (klooster) van Camaiore genaamd San Pietro en de kerken Pieve di Santo Stefano, Chiesa di San Michele, Collegiata di Santa Maria Assunta en de Chiesa van de Immacolata Conzezione zijn de belangrijkste relegieuze aantrekkelijkheden. Het Teatro dell’ Olivo en de Villa Borbone delle Pianore zijn een bezoek meer dan waard.Twee musea zijn het vermelden zeker waard: het museum van de relegieuze kunst (Arte Sacra) in het palazzo Tori-Massoni en het Archeologische museum. In Camaiore en het buitengebied vindt u op diverse plekken erg mooie kleine kappeltjes. Het Lido di Camaiore is het gedeelte van het stadje aan de Tyreense zee waar u mooie brede zandstranden, veel vertier en een prima toeristische infrastructuur vindt.

camaiore2a               camaiore1a               camaiore3a

            -

Lari: is sinds 1 januari 2014 samengevoegd met Casciana Terme en heet nu officieel Casciana Terme-Lari. Lari is van Etruskische oorsprong en staat bekend als de hoofdstad van de Colline Pisane (heuvels van Pisa). Lari heeft een prachtig kasteel: Castello dei Vicari. Binnen Lari bevinden zich talrijke interessante kerken: San Nicolo, Madonna della Cava, San Nicola in Sessana, Oratorio van Santa Lucia, de kerk van de heiligen Petrus en Paulus, de kapel van Curini Galletti, de kapel van de heiligen Anna en Nicola, de kapel dei Vicari.
De beide oratorio’s van de madonna del Carmine en van de Madonna della Neve. Bezienswaardig zijn de oude stadsmuren met de 3 toegangspoorten: Fiorentina, Pisana en Volterrana, de loggia del Mercato, het gemeentelijke Aquaduct en de Mulini van Ecina.
De palazzo’s Comunale, della Cancelleria en Leoli e Cortilezijn erg mooi. Als u te voet rondzwerft door het oude centrum van Lari zult u nog talrijke ‘kleinere’ bezienswaardigheden ontdekken. Een laatste tip is een bezoek aan de Pastafabriek van Martelli waar u zult leren wat pasta echt in het leven van een Italiaan betekent.

lari1a               lari2a               lari3a

            -